Пенсії „по-новому” – осучаснене окозамилювання, – думка

24 Жовтня 2017 15:00

Із 1 жовтня в Україні стартувало осучаснення пенсій – так уряд називає збільшення виплат 9 млн. українським пенсіонерам у межах відповідної реформи. Нова пенсійна реформа набула чинності з 11 жовтня.

24tv.ua

„Головне для МВФ – повернути гроші, які фонд надав нашій державі і в недалекій перспективі на повернення не розраховує, – коментує керівник Черкаської обласної партійної організації “Громадський рух Миколи Томенка “Рідна країна” Володимир Гресь. – Уряд чекає на черговий транш МВФ, а однією з вимог є скорочення „дірки”, яку державний бюджет перераховує у Пенсійний фонд. Відтак, фактично на вимогу МВФ, 11 жовтня набула чинності пенсійна реформа – проголосований 3 жовтня Верховною Радою та невдовзі  підписаний президентом відповідний закон”.

Загалом зміни до пенсійних виплат, які люди мають отримати від 4 до 25 жовтня, торкнуться 9 млн українських пенсіонерів. На Черкащині пенсії перерахують 385 тис. особам – це 97% всіх пенсіонерів області.

 

Що принесе пенсійна реформа українцям?

Плюси:

– збільшення виплат – від 140 гривень до кількох тисяч (останнє стосується тих, кому давно не робили перерахунки). Скажімо, мінімальна пенсія зросла на 11%: від 1312 – до 1452 грн.

Також буде однаковою для всіх формула розрахунку пенсії на основі середньої зарплати за три попередні роки – тобто, нині пенсія залежатиме не від року виходу, а від розміру зарплати і наявного стажу.

Мінуси:

– пенсії не перераховуватимуть колишнім державним службовцям, суддям і науковцям. Їх переводять на загальну систему нарахування;

– зростає страховий стаж: зараз він становить 15 років, із 1 січня 2018 р. підвищиться до 25 років, а після 2028 р. збільшиться до 35 років. Тобто, щоб вийти на пенсію в 60 років, треба мати 25 років страхового стажу, а маючи страхового стажу менше, ніж 15 років, – у 65 років;

– страховий стаж можна „купити”, уклавши угоду добровільної участі. Та коштуватиме він практично вдвічі дорожче – майже 17 тис. грн. за один рік;

– скасовано пенсії за вислугою років. Крім військових, освітян і медичних працівників, які на момент набрання чинності закону мали необхідний стаж.

„Уряд Гросмана-Порошенка фактично оцінив день життя українця, який живе на мінімальну пенсію, в 1,8 долари на день. Індекс споживчих цін в Україні з початку року склав 110,2%, а по Черкащині – 110,8%. А враховуючи, що рівень інфляції, безумовно, зростатиме, то нова пенсійна реформа уряду Гройсмана-Порошенка демонструє аж ніяк не збільшення доходів українців, а є черговим окозамилюванням і призведе до погіршення життя пенсіонерів”, –  вважає Володимир Гресь.