Музей Кобзаря в Каневі вбиває грибок (відео)

30 Листопада 2017 17:35

Музей Тараса Шевченка у Каневі потребує негайного ремонту. Через недосконалу систему гідроізоляції його буквально затоплює дощовою водою. Грибок руйнує приміщення.

У 2010-му завершили масштабний ремонт, проте так поспішали до 200-річчя з дня народження Кобзаря, що роботи виконали абияк – кажуть працівники музею. І вже через рік зі стін полилася вода. Біля підніжжя пам’ятника Кобзарю тріщить земля і плитка, йдеться в репортажі черкаських журналістів.

Ремонт робили 6 років, завершили у 2010-му. Загалом витратили майже 100 мільйонів гривень. За ці кошти добудували цокольний поверх та кілька необхідних споруд. Проте, на гідроізоляції зекономили. У вентиляційній під час дощу води набирається до 10 сантиметрів. А саме через вентиляцію, грибок може вразити 80% будівлі.

Архівам покищо нічого не загрожує, адже там інша вентиляційна система, проте це питання часу, розповідає інженер-гідробудівельник Анатолій Гонтар. Каже грибок проникне і туди та знищить цінні експонати. І наголошує – врятувати музей не важко.
Уже 6 років керівництво музею після кожного дощу вимочує воду із виставкових залів та просить владців врятувати музей. Заклад перебуває на балансі Міністерства культури України.

За неякісний ремонт підрядника покарали штрафом у майже два мільйони гривень, проте грошей винуватці досі не заплатили, кажуть у Департаменті містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Черкаської ОДА. Не бачили грошей і від Міністерства культури України.

А доки керівництво музею чекає кошти на порятунок закладу, стіни будинку щодень руйнуються все більше.