Мурал, сквер, кінофільм: У Черкасах радяться, як ушановувати В’ячеслава Чорновола

6 Грудня 2017 09:38

encyclopediaofukraine.com

Як вшанувати пам’ять відомого політика, державного діяча й публіциста, уродженця Черкащини В’ячеслава Чорновола з нагоди 80-х роковин від дня його народження, обговорили у стінах Черкаської міської ради. Йшлося про проведення традиційних урочистих зборів, демонстрацію виставки про життєвий шлях Чорновола і боротьбу, а ще – виховні години в школах. У місті, серед іншого, в наступному році запропонували створити мурал та облаштувати сквер, названий на честь видатного українця, повідомляють у міській раді.

За словами професора кафедри історії ЧНУ ім.Хмельницького Юрія Присяжнюка, постать Чорновола – серед 25 персоналій великих українців, біографію яких вчать студенти всіх факультетів. В’ячеслав Чорновіл, зазначає він, – не “рядовий політик, а людина, яка творила епоху”:
“Безумовно, для популяризації цієї постаті нам варто підключити наші навчальні заклади. Дітям треба говорити про нього правду, напрацьовану наукою та громадським досвідом, – зазначає він. – Водночас, переповідати про те, якою він був людиною та особистістю. Всі ми знаємо його як інтелектуала, якого поважали всі навколо. Це – справжня, порядна, цілісна, послідовна та принципова людина. На жаль, такі якості в людях ми зустрічаємо достатньо рідко, тим більше – серед політиків”.
Екс-депутатка облради Любов Майборода у свою чергу виступила з пропозицією облаштувати мурал на честь В’ячеслава Чорновола. Його, каже, можна створити на одному з будинків на однойменній вулиці.
Начальник управління культури департаменту освіти та гуманітарної політики Валентина Шепецька розповіла, що нині разом із підприємством “Черкасиоблкіно” підшуковують архівні відео з життя В’ячеслава Чорновола, які б розкрили його особистість. Їх, перш за все, планують показати під час урочистих зборів. Попередньо захід проведуть 21 грудня в Будинку культури ім. І. Кулика.
Очільник комунального підприємства “Дирекція парків” Володимир Стойко запропонував внести в Програму соціально-економічного та культурного розвитку Черкас проект облаштування скверу імені В’ячеслава Чорновола. Одним із його концептуальних елементів мав би стати пам’ятний знак на честь політика.
Нагадаємо, 1 грудня Президент України Петро Порошенко підписав указ “Про відзначення 80-річчя від дня народження В’ячеслава Чорновола”. Заходи мають пройти в період із грудня нинішнього року до березня 2018-го в Києві, на батьківщині Чорновола в Черкаській області та в інших містах, пов’язаних із життям і діяльністю політика.