“Дитина мала підкидати в топку дрова, які лежали біля печі”, – подробиці страшної традегії в Драбівцях (фото, відео)

18 Грудня 2017 12:12

Черкащина шокована трагедією, яка сталася 17 грудня ввечері у Драбівцях на Золотоніщині. Тут на пожежі загинуло четверо дітей.

ck.dsns.gov.ua

Про подробиці лиха повідомив речник Черкаського обласного управління ДСНС Костянтин Проценко.

“Старшою мати призначила 8-річну доньку.
Якби дівчинка була в будинку сама, то напевне могла б дати раду і пічці і собі, проте, окрім печі, на ній були ще троє дітей: 4-х 3-х та 1-го років.

Мати затопила піч і поклала поруч із піддувалом купу дров, які її донька повинна була підкинути до топки, коли у печі прогорить вже завантажене паливо. Таким чином, були створені умови для початку пожежі, якщо з топки випаде бодай одна жарина. Що й сталося, коли дівчинка виконала наказ матері.

Тобто, мати порушила кілька простих, але як стало зрозуміло з наслідків, важливих правил, а саме:
– діти залишилися вдома самі;
– мати не лише дозволила, а й наказала маленькій дівчинці підкинути дров до печі;
– дрова були складені поряд із піччю.

ck.dsns.gov.ua

Тепер з приводу профілактики та попередження цієї трагедії.

За кілька тижнів до пожежі, фахівці ДСНС провели у цьому селі спеціальне рейдове відпрацювання житловим сектором. До цієї родини, як і до багатьох інших заходили працівники місцевого районного відділу. Рятувальники особливо наголошували на небезпеках притаманних експлуатації пічного опалення. Залишили по собі листівку із порадами та правилами.

Через тиждень, до цієї ж родини навідалися працівники вже соціальної служби, які крім професійних питань, також наголосили на небезпеці пічного опалення.

І майже напередодні пожежі, у п‘ятницю, із батьками спілкувалися представники сільської ради. Знову ж таки, серед багатьох питань, піднімали і питання безпечної експлуатації печі.

ck.dsns.gov.ua

Тобто трирівневе попередження та застереження не мало успіху з однієї причини – батьки до усіх порад, нагадувань та застережень поставилися зверхньо, проігнорувавши отриману інформацію…”.