Тепла погода взимку – добре чи погано?

5 Січня 2018 07:38

Плюсова температура, яка переважає на Черкащині з початку календарної зими, виглядає нетипово. Та якщо подивитися архів Черкаського гідрометцентру з 2000 року, теплий грудень був в 11 випадках, тобто частіше ніж через рік. Із них в половині випадків із середньою температурою за грудень 0,3-2,4° тепла, проти кліматичної норми 2,4° норми та, до речі, найвищою у цьому році.

 В такі роки тепла погода переважала до травня. Проте, щороку в окремі періоди відмічались морози, які коливались у значному діапазоні: у січні від -14 до -27°, у лютому від -11 до -34°, у березні від -4 до -22°, у квітні від -0 до -9°.

Тож цілком ймовірно, що і цьогорічна зима може зміститися на кінець січня – березень.

Якщо проаналізувати вплив високих зимових температур на стан озимих культур, то слід констатувати, що температура хоч і була значно вище норми, але все одно це не той «плюс», який міг би привести до активної вегетації. Проте, рослини втрачали загартування і могли загинути у разі різкого похолодання, як це було у 3 декаді січня -1 декаді лютого 2006 року.

На сьогодні стан посівів на полях занепокоєння не викликає. Наприкінці першої декади січня очікується похолодання, з яким рослини проходитимуть повторне загартування та відновлять морозостійкість. Тож, що поки єдиною небезпекою для урожаю озимих залишаються грибкові захворювання, миші та інші гризуни, що заводяться на посівах через постійне тепло.

За матеріалом Черкаського гідрометеоцентру