Унікальну архітектурну споруду відключили від електрики

31 Січня 2018 16:09

Архітектурну візитівку Черкас – гіперболоїдну вежу Шухова – сьогодні відключено від електропостачання. Про це повідомляють на КП “Черкасиводоканал”. Відключено також від електропостачання резервний водозабір КП, який використовується в надзвичайних ситуаціях для підвозу автомобілями питної води мешканцям міста. Все – через майже мільйонний борг перед ПАТ “Черкасиобленерго”.

На комунальному підприємстві пояснюють – “Водоканалу” держава не відшкодовує кошти по пільгам та субсидіям та вже заборгувала майже 5 млн. грн.. Фактично гарантовані Урядом соціальні гарантії щодо компенсації вартості комунальних послуг нині повністю лягла на плечі підприємства.

Це пов’язано, насамперед, з вимогами нового Порядку проведення розрахунків з пільг та субсидій населення, який було затверджено наказом Міністерства фінансів України від 04.01.2018 №1 (надалі Порядок) реалізація якого неможлива із-за невідповідності баз даних надавачів послуг та управлінь соціального захисту.
Ситуація й раніше була досить складною, адже, відшкодування коштів відбувалося несвоєчасно та не в повному обсязі. А після прийняття нового Порядку нарахування й зовсім припинилися. Ця проблема є загальною для всіх водопровідно-каналізаційних господарств України.

У зв’язку з відсутністю персоніфікованих баз даних, які вимагає новий Порядок, підприємству не компенсуються ці кошти, які йшли на оплату за електроенергію шляхом взаєморозрахунків. Відповідно підприємство не в змозі вчасно розраховуватись в повному обсязі за електроенергію і станом на 16.01.2018 року має заборгованість перед ПАТ “Черкасиобленерго” майже 900 тис. грн..

Наслідок – ПАТ «Черкасиобленерго» відключив від електропостачання резервний водозабір КП «Черкасиводоканал», який використовується в надзвичайних ситуаціях для підвозу автомобілями питної води мешканцям міста та гіперболоїдну вежу Шухова.

Гіперболоїдна водонапірна башта  створена архітектором Володимиром Шуховим у 1914 році. Це одна з перших гіперболоїдних конструкцій російського інженера Шухова. Її звели, коли місто використовувало для водопостачання підземні води. Тоді вона відігравала роль водонапірної башти і подавала воду в будівлі висотою до 30 м. В грудні 1944 року, під час Другої світової війни, німці, відступаючи з міста, зруйнували башту. Після війни було вирішено відбудувати унікальну конструкцію. Повністю башту відбудували лише в 1949 році.

В 1975 році місто перейшло на водопостачання з Дніпра і від використання башти відмовились. Сьогодні вона є унікальною архітектурною спорудою, адже з усіх таких башт, які збудував Шухов, а їх трохи більше 200, у світі залишилось лише 20.