Черкащанин в Антарктиді вивчає озоновий шар

14 Лютого 2018 10:00

Олександр Полудень із Лисянки в Антарктиді вивчає озоновий шар.

“Після закінчення Лисянської школи № 1 я навчався в Одеському державному гідрометеорологічному інституті та планував працювати агрометеорологом, вивчати вплив метеоумов на врожайність. Але в інституті вирішили, що з мене вийде гарний полярник. Мене це трохи здивувало, адже відмінником я не був, – розповідає 31-річний Олександр Полудень. – Після інституту почав працювати у відділі метеорології Центральної геофізичної обсерваторії. А через два роки подав свою кандидатуру на учасника експедиції”.

“Я знав, що полярна станція “Академік Вернадський” – єдине місце, де я зможу працювати за спеціальністю полярника-метеоролога. До експедиції завжди включають 12 осіб: 6 науковців та стільки ж людей обслуговуючого персоналу. На другому поверсі станції розташовано спектрофотометр Добсона, за допомогою якого я вимірюю озоновий шар. На станції я щодня відправляв дані на BritishAntarcticSurvey у міжнародний банк даних по озону”.

Олександр Полудень вивчає озоновий шар навколо Землі. Професія не розповсюджена, але вкрай важлива. Адже озоновий шар є природним захисним бар’єром від проникнення на поверхню Землі жорсткого ультрафіолетового випромінювання Сонця. Найкраще поле для такої діяльності та досліджень – Антарктида.

Острів Галіндез, де розташована українська полярна станція, перебуває на відстані 8 кілометрів від материка та за 200 кілометрів до Полярного кола. А до рідної Лисянки аж 14955 кілометрів. Так засвідчує вказівник, встановлений науковцем (на знімку). Р

азом з полярниками територію острова ділять чотири види пінгвінів, два види тюленів, морські котики та морські леопарди. Останні полюють на пінгвінів, але людям жодні з цих тварин не загрожують. Науковець стабільно підтримує зв’язок із британським вченим Джоном Шанкліном. Він у 1985 році став одним з відкривачів озонової діри над Антарктидою.

На острові, де працюють українці, завжди багато туристів. “Якось до нас завітав Білл Гейтс, приймали британську принцесу Анну, – пригадує Олександр. – Були також у нас два народні депутати України. Але вони попросили, щоб ми не розповідали про їх візит. Приїздили і актори Олександр Феклістов та Михайло Жигалов. Гостям ми, зазвичай, проводимо екскурсію, розповідаємо про станцію.

Метеоролог Олександр Полудень вже тричі побував на українській полярній станції “Академік Вернадський”, що розташована на острові Галіндез. Уродженець Лисянки прожив на острові поблизу Південного полюсу з 2012-го по 2013-й, з 2014-го по 2015-й та з 2016 по 2017-й роки. Наразі він готується вчетверте взяти участь в українській антарктичній експедиції.