Пограбовано найстаріший на Черкащині Успенський собор у Каневі

24 Лютого 2018 19:01

Бронзову меморіальні дошку було вкрадено зі стіни Успенського собору в Каневі. Про це у своєму фейсбуку повідомив журналіст Андрій Кравець.

Фото Мандрівник Черкаси

“Паскудна новина з Канева: з найстарішого в області Успенського собору, збудованого 1144 року князем Всеволодом, викрадено чи не найкрасивішу бронзову меморіальну дошку, встановлену ще 1986 року – вона зазначала, що від стін собору 1185 року об’єднані дружини руських князів вирушили проти орд хана Кончака, який перед тим здолав князя Ігоря на річці Каялі… Ризикові примітиви-злодюги – втворити таке у святому місці, та ще й у Великий Піст”, – написав Кравець.

ukrainaincognita.com

Церква Св. Георгія (Успенського собору) в місті Канів закладено 1144 р. Тут свого часу знаходилася домовина з прахом Т.Г.Шевченка на “останньому шляху Кобзаря”.

За Української Народної Республіки в храмі правила автокефальна церква, богослужіння велось українською мовою.

Наприкінці 20-х років більшовики пристосували приміщення Успенського собору під склад мінеральних добрив (так швидше руйнувалися залишки розписів). Нині Успенський Собор належить Московському патріархату.

Нагадаємо, нещодавно стало відомо, що в Корсунь-Шевченківському невідомі вкрали бронзову стеллу з  надгробної плити з  пам’ятника художнику Іванові Сошенку.