Черкаському тервиборчкому достроково припинили повноваження

13 Червня 2018 07:28

Центральна виборча комісія достроково припинила повноваження Черкаської міської ТВК.

Відповідне рішення було ухвалене на сьогоднішньому засіданні. В тексті постанови оприлюдненому на офіційному сайті ЦВК причиною дострокового припинення повноважень називається систематичне порушення Конституції та законів України. Подання нових кандидатів до складу ТВК має бути здійснено від політичних партій до 14 червня включно.

Предметні причини розпуску не наводяться, але очевидно вони пов’язані з недавніми подіями навколо відкликання п’яти депутатів міської ради. 

Як нагадує видання “Кропива”, “кашу” з відкликанням депутатів “заварили” опоненти міського голови у складі депутатської меншості (фракції БПП, Громадянська позиція, ПВД). Під відкликання потрапляли саме депутати, які знаходяться у промерській більшості.

Неабияку роль у процедурі відкликання мала відігравати саме міська ТВК на чолі з вже екс-головою Володимиром Матюшею. Саме ТВК здійснювало перевірку зібраних за відкликання депутатів підписів. Також ТВК мало звертатися до вищих керівних органів партій, які б і приймали остаточне рішення про відкликання обранців.

Попри заборону судів, в рамках забезпечення позовів депутатів яких хотіли відкликати, здійснювати низку юридичних процедур по відкликанню, міська ТВК ухвалила постанови про обрання наступних за списком кандидатів. 

На сьогоднішній день всі “недовідкликані” депутати беруть участь в сесійних засіданнях, а розгляд судових справ по суті триває.