Терориста “ЛНР”, якого затримали на Христинівщині, засудили до 6 років – і випустять через місяць

4 Липня 2018 16:34

censor.net.ua

До 5 років і 8 місяців позбавлення волі засуджено затриманого в Черкаській області громадянина Російської Федерації – терориста “ЛНР” Юрія Марчукова. Разом із тим, суд перерахував йому термін за “законом Савченко”.

Про це повідомляють“Українські новини” з посиланням на відповідний вирок суду.

Згідно з матеріалами справи, Марчуков є уродженцем Тайшетського району Іркутської області, громадянином Росії.

Встановлено, що в період з 26 грудня 2014 по кінець лютого 2015 року, він, перебуваючи на території Луганської області – в населених пунктах Алчевськ, Комісарівка, Перевальськ, Центральний, брав участь у діяльності терористичних формувань “ЛНР”.

Марчуков повідомив, що в інтернеті знайшов бази вербування і підготовки добровольців для участі в бойових діях на боці бойовиків на Донбасі, після чого 20 грудня 2014 року прибув на зазначену базу, де пройшов спеціальну підготовку зі стрільби.

Потім росіянин прибув до Алчевська (Луганська область) і увійшов у бригаду бойовиків “Призрак”, а саме в її структурний підрозділ – батальйон ім. Олександра Невського.

Серед його завдань було несення бойових нарядів на блокпостах і озброєна охорона об’єктів в населених пунктах.

Крім цього, Марчуков у складі зазначеного батальйону неодноразово проходив вогневу підготовку зі стрільби зі стрілецької зброї.

У середині січня 2015 року він вийшов зі складу батальйону ім. Олександра Невського і увійшов до лав “Всевеликого войска донского”.

Росіянин у складі підрозділу “Узбек” ніс бойові наряди на двох блокпостах у населеному пункті Центральний, патрулював вулиці й окремі об’єкти (автозаправку) в місті Перевальськ.

Наприкінці лютого 2015 року обвинувачений виїхав на територію РФ, але 1 березня 2015 року незаконно перетнув державний кордон України на території Харківської області.

Надалі він прибув у село Велика Севастянівка Христинівського району Черкаської області, де 4 березня 2015 року був затриманий співробітниками Служби безпеки України.

В судовому засіданні Марчуков свою провину в пред’явленому обвинуваченні визнав повністю, щиро розкаявся і зазначив, що після затримання розповів про свої правопорушення, бо вважав, що не брав участі у військових діях, а тому не підлягає притягненню до кримінальної відповідальності.

Суд вирішив, що сторона обвинувачення не довела, що підсудний брав участь у протиправній діяльності “ЛНР” з корисливих спонукань та з метою повалення конституційного ладу в Україні.

Суд також зазначив відсутність обтяжливих обставин і наявність пом’якшувальних – щире каяття, незадовільний стан здоров’я і позитивні характеристики.

Крім того, суд вирішив у виключному порядку призначати росіянину покарання нижче мінімальної санкції Кримінального кодексу.

У результаті суддя наприкінці червня 2018 року засудив Марчукова за участь у діяльності терористичної організації до 5 років і 8 місяців в’язниці.

Разом із тим, суд перерахував строк “за законом Савченко” (за період арешту з 4 березня 2015 по 20 червня 2017 року), і отже Марчуков відбув уже близько 5 років і 7 місяців покарання.

Джерело: Цензор.нет