На полі в Золотоніському районі встановили національний рекорд (фото)

6 Липня 2018 21:20

Національний рекорд у номінації “Наймасовіші заходи” встановили сьогодні на Черкащині. Рекорд відзначений у Національному реєстрі рекордів України як “Наймасовіші зажинки на одному полі” – на ланах СТОВ “Чапаєвське” (с.Благодатне) зібралося 65 косарів і жниць, аби розпочати жнива. Рекорд зафіксував президент Національного реєстру рекордів України Валентин Щербачов.

“Спортивних рекордів фіксував тисячі. Але сьогоднішній мене вразив. Це оптимістичний рекорд і зрозумілий по-людськи для кожного українця, – говорить Валентин Щербачов. – Коли ти живеш на цій землі, то маєш не паплюжити її, а ставитися з повагою, повертаючи те, що береш від неї. Цей рекорд наймасовіших зажинків дійсно унікальний, не знаю, хто його й перевершить. Хіба Микола Томенко з черкащанами зійдуться і наступного року”.

Цьогорічне Свято першого снопа стало особливим ще й через свою ювілейність, бо проходило вдесяте на Черкащині. Для організатора заходу фонду “Рідна країна” стало вже доброю традицією запрошувати до участі в зажинках відомих вітчизняних митців, спортсменів, політиків і всіх, кому близькі українські світоглядні цінності. В такий спосіб відроджуються традиції, за якими не лише село, а й уся громада, вся країна дбають про врожай.

“У 2006 році ми з колегою Володимиром Гресем звернулися до українських краєзнавців і дійшли до висновку, що мусимо відродити давню українську традицію початку жнив, – розповів засновник фонду “Рідна країна” Микола Томенко. – Так сталося, що в радянські часи акцент робили на завершенні жнив. А наша ідея була в тому, що варто повернутися до старої української традиції, де початок жнив  було справою кожної людини, яка жила в селі, бо від результату жнив залежало життя країни. За ці 10 років українськими традиціями надихнулися на полях Черкащини велика кількість Олімпійських чемпіонів, чемпіонів Європи, Універсіади, народних і заслужених артистів”.

Загалом із косами і серпами на поле вийшло 65 осіб. Організатору рекорду Миколі Томенку було вручено сертифікат про його встановлення. Аналогічний сертифікат також отримав і директор СТОВ “Чапаєвське” Анатолій Марченко.

“Я вже понад 40 років в аграрному секторі, то нинішній рік – один із найбільш благодатних щодо врожаю. Два дощі в травні, два дощі в червні. Озимі перезимували нормально. Ми збирали озимий ячмінь, то врожайність – 47 ц/га. На пшеницю прогнозую 50 і понад 50 ц/га. Це нормально і дай Бог, щоб уся Україна такі показники зібрала”, – спрогнозував майбутній врожай Анатолій Марченко.