Черкаське чиновництво вперто не захищає музей геніального поета від знищення

23 Липня 2018 16:42

У Черкасах, на вул. Хрещатик, 251, перед вами постає  справжній шедевр архітектурного мистецтва. Будинок був споруджений  1914 р. для міського Громадського банку за проектом знаного архітектора В.Городецького. Від липня 1957 р. до березня  1960-го тут, у редакції газет «Черкаська правда» та «Молодь Черкащини», працював  публіцист і журналіст, геніальний український поет  Василь Симоненко.

1998 р. в колишньому кабінеті  В.Симоненка було відкрито його кімнату-музей. Зусиллями краєзнавців, особливо – п.Тетяни Кайдалової – створене унікальне місце, де, здається, збереглася духовна присутність поета -шістдесятника.

У дбайливо сформованій  експозиції — особисті речі поета: книги, ручка, капелюх, плащ (їх передала Василева мама, Ганна Федорівна Щербань); його твори – оригінальні та в перекладах; спогади друзів та колег.

Охочі мають змогу також оглянути унікальний будинок, помилуватися чудовою архітектурою…

А справді – чи ще мають таку змогу? І коли мають, то чи надовго?  Бо за якийся час можуть статися такі  зміни, по яких про музей Симоненка можна буде хіба що сумно згадувати.

Нині в будинку бурхливо розвивається ресторанний бізнес. Зокрема – процвітає ресторан з «типово українською» назвою – «Nice 2 Meet You», тобто, даруйте за «просторєчіє» —  «Приємно вас  бачити». Реклама закладу — вельми промовиста як для Симоненкового краю – стверджує (циуємо мовою оригіналу): «Наш гость – это человек-космополит, человек мира».

Вочевидь, харчевні ведеться настільки «nice», що минулого року до власне закладу доточили ще й терасу, котра затулила і саму історичну будівлю, і меморіальну дошку із зображенням великого українця Василя Симоненка.

Та це ще не все. Виявляється, Симоненкове музейне поле, даруйте невеселий каламбур – перебуває взагалі поза правовим полем. Редакція «Черкаського краю» (колишньої «Черкаської правди») докладає надзусиль, аби обласна рада нарешті розпочала процес роздержавлення газети. Тоді, згідно з законом авторства Миколи Томенка, ухваленим свого часу Верховною Радою, приміщення буде передано в оренду колективові редакції, а отже, музей Симоненка уникне знищення. Та намагання журналістів зупинити поглинання неповторної споруди ласими рестораторами  поки що безуспішні.  Це, своєю чергою, переконливо свідчить про їхні (рестораторів)  стійкі наміри загарбати — себто приватизувати — історичне ліве крило будинку.

Місцеві мешканці стверджують, що за гіперактивним ресторанним бізнесом нібито стоїть родина голови облдержадміністрації.  Може, в неоголошеній війні проти Василя Симоненка лукаве черкаське чиновництво поки що перемагає саме тому?

Й чи не час у цій війні черкащанам як патріотам рідного краю та рідної країни стати з усією відвагою та впевненістю на бік свого земляка Василя Симоненка?

Олена Бондаренко,
Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»