Тривалість дня зменшилася на 2 години

15 Серпня 2018 13:16

15 серпня тривалість дня вже на 2 години менше у порівнянні з 22 червня, днем літнього сонцестояння. А колись із 15 серпня селяни колись починали косити отаву, про яку говорили: «З’явилась отава – для сіна прибава».

У цей день відзначається перенесення з Єрусалима до Константинополя мощей першомученика архідиякона Стефана (Степана). У народі Степан вважається покровителем коней. Наші пращури помітили, яка погода на Степана – такий і вересень буде. А по тому, які дні 15-19 серпня, визначали погоду на вересень-січень.

За церковним календарем 15 серпня вшановують знайдення мощей праведників Никодима, Гамаліїла і сина його Авіва; блаженного Василія, Христа ради юродивого, Московського чудотворця; блаженного Василія Спасо­Кубенського; священномученика Стефана, папи Римського, та інших з ним.

Іменинниками 15 серпня є:

Василь, Никодим і Степан.

15 серпня відзначають:

  • День археолога.

Чи знаєте ви, що:

Про ртуть

Ртуть є одним з небагатьох металів, що володіють масою цікавих властивостей, а також величезною сферою застосування за всю історію людства. Ось лише деякі цікаві факти про цей хімічний елемент.

Перш за все, ртуть – єдиний метал і друга (разом з бромом) речовина, яка при кімнатній температурі перебуває в рідкому стані. Твердою вона стає тільки при температурі -39 градусів. А ось підвищення її до +356 градусів змушує ртуть закипати і перетворюватися в отруйну пару. Наш організм також містить ртуть, але її кількість мізерна – 13 міліграм.

Така важка, що не підняти

Ртуть – речовина, що володіє великою питомою вагою і великою щільністю. Якщо ви спробуєте хоча б підняти 10-літрове відро, заповнене ртуттю, то у вас нічого не вийде. Вперше вагу ртуті в 1627 році виміряв Роберт Бойль, його обрахунки вірні і зараз: 1 літр ртуті важить приблизно 13,6 кілограмів, на це ж число щільність ртуті більша за густину води.

Якщо наповнити ванну ртуттю, і вкинути туди залізне ядро, то воно не потоне, а буде плавати наче гумовий м’ячик.

Талісман

Яких-небудь пару століть назад люди вірили, що якщо від очищеної ртуті домогтися твердого стану, то її можна буде перетворити в золото. Але ще більше вони покладалися на магічні властивості цієї речовини. Наприклад, жерці Стародавнього Єгипту клали в дерев’яну або гранітну посудину кілька грамів ртуті і поміщали її в горло мумії фараона – вони вважали, що після смерті це буде оберігати їх правителя.

Рядові єгиптяни також розраховували на допомогу ртуті, носячи флакончик з нею в якості амулета. Багато хто вірив і вірить, що ртуть приносить удачу, тому й в наші дні талісмани з ртуті не рідкість. Їх використовують любителі перегонів і карткових ігор. Для того, щоб отруйні властивості ртуті згубно не впливали на здоров’я, речовину поміщають в пророблений в мускатному горісі отвір і запечатують його воском. А у сучасних магів можна побачити скляні кільця, в яких запаяна ртуть.

Ліки

Через свою високу токсичність зараз ртуть практично не використовується в медичних препаратах, за винятком хіба що термометра, який містить близько 2 грамів цього металу. Також ртуть може виступати в якості консерванту для вакцин.

Однак ще в 1970-х роках ртуть охоче застосовували в медицині. Наприклад, меркузал, що містить іони ртуті, виступав в якості сильного сечогінного, хлорид ртуті вживали як проносне, а ціанід ртуті входив до складу антисептиків і мазей. Амальгаму срібла, що складається з ртуті, порівняно недавно застосовували в стоматології як пломбувальний матеріал.

Мандрівник Франсуа Берньє (1620 – 1688) під час своїх відвідин Індії відзначав, що місцеві йоги живуть дивно довго – до 200 років. Берньє писав, що йоги вживають напій, до складу якого входить ртуть і сірка. Йоги підтвердили, що кілька крапель в день цього зілля дозволяють тримати тіло в тонусі, але головне – сприяють довголіттю. Відомо також, що в давнину китайці на основі ртуті виготовляли «пігулки безсмертя».