Канів став першим містом Черкащини, що піднялося до світового рівня вирішення проблеми безпритульних тварин

29 Серпня 2018 11:00

Днями у Каневі, де вже понад 2 роки системно стерилізують та вакцинують проти сказу безпритульних тварин, було проведено моніторинг їх чисельності за світовою методикою, що впроваджується в Україні міжнародною платформою Animal-id.info.

Підрахунок проводився з використанням міжнародного методу, розробленого Всесвітнім товариством захисту тварин (WAP) і схваленого Міжнародною Коаліцією Поводження з Тваринами-Компаньйонами (ICAM Coalition) за допомогою мобільних додатків, розроблених командою Animal-id.info. Карта Канева була розділена на сектори – і протягом раннього ранку 20 та 21 серпня канівські волонтери, спільно з​ командою НГО “Міжнародні системи реєстрації”, провели підрахунок безпритульних собак у м. Канів.

– Ми зробили наступний логічний крок – після впровадження гуманної практики зниження кількості безпритульних тварин – провести моніторинг їх чисельності, – констатує міський голова м. Канів Ігор Ренькас. – Нагадаю, що двічі поспіль до нас приїздила Міжнародна благодійна організація «Чотири лапи», що безкоштовно провела стерилізацію та вакцинацію проти сказу безпритульних тварин, а, поміж їх візитами, ми окремо залучали ветеринарних лікарів для вирішення цієї проблеми. Після проведеного моніторингу, що виявив у Каневі 265 безпритульних тварин, ми отримали рекомендації Animal-id.info – такі як реєстрація та ідентифікація домашніх тварин (для упередження їх викидання на вулиці міста), поширення серед власників інформації про вигоди стерилізації їх тварин, тощо – над впровадженням яких плануємо працювати далі.

– Система моніторингу включає набір ІТ-рішень, направлених на ефективну роботу з регулювання чисельності безпритульних тварин, обліку та контролю за господарськими тваринами, – зазначає засновник та президент міжнародного проекту Animal-id.info Віктор Копач. – Сьогодні рішення Animal-id.info успішно використовуються організаціями зі всього світу, впроваджено десятки офіційних муніципальних реєстрів тварин в різних містах країн СНД. І ми сподіваємося, що Канів, який вже почав впроваджувати ефективну практику стосовно вирішення проблеми безпритульних тварин, зможе робити це ще більш дієво, скориставшись нашими рекомендаціями. Наприклад, дані підрахунку у Каневі тварин на вулицях міста виявили 22,6 % потенційно власницьких собак. Цей показник вказує на те, що у місті є впливова частка власників собак, які випускають своїх домашніх улюбленців на прогулянку без догляду – і саме такі собаки, сприяють росту популяції собак, якщо вони не стерилізовані. Саме тому надзвичайно важливо сприяти тому, щоб домашні тварини не знаходилися на вулиці без нагляду власників.