Сьогодні 19 вересня: цікаво знати

19 Вересня 2018 06:27

KvitkaInfo.com

«Із чужої сторононьки повертайтесь додомоньку», приказували наші пращури, проводжаючи птахів до вирію. При цьому обов’язково годилося загорнути в хустинку грудочку землі і тримати її до весни. А виконували цей обряд давні українці якраз 19 вересня. Навесні ж, помітивши перший журавлиний ключ, що повертався з вирію, грудочку закопували у полі чи городі. Це означало, що весна буде щедрою і буйною.

19 вересня розпочиналися храмові свята. Кожен населений пункт мав своє іменне престольне свято, яке зазвичай збігалося з освяченням церкви, звідси храмове свято. За традицією, на храм з’їжджалися священики з сусідніх приходів і служили пишну відправу, на яку збиралися і люди з інших сіл.

Після служби односельці запрошували присутніх на святковий обід. Біля церкви чи каплиці розстеляли скатертини, ставили їжу і пропонували всім взяти участь у трапезі. Священики виголошували повчальні промови, після чого селяни вирішували всілякі громадські справи, збирали кошти на суспільні потреби. Старців та убогих цього дня частували та щедро обдаровували гостинцями. Також з цього часу варили питний мед або “медовуху” і влаштовувати розпродаж медівки. Тому й казали: “До Михайла й толока файна”.

Підмічали також, що Михайло скоротив день вже аж на 4 години. Відтепер вранішні приморозки ставали постійними.

За церковним календарем 19 вересня згадують про спомин чуда Архистратига Михаїла в Хонах, вшановують преподобного Архипа, мучеників Євдоксія, Зенона, Макарія та Кирила.

Іменинниками 19 вересня є:
Михайло, Архип, Михайлина, Зенон, Кирило.