Сьогодні 26 вересня: цікаво знати

26 Вересня 2018 15:00

У дохристиянські часи наші пращури вірили, що 26 вересня Сонце відкликає назад усіх тих птахів, які прилітають до нас навесні. А тому намагалися залишати зерно та крихти хліба у місцях, звідки вони збиралися відлітати, для того, аби птахи підкріплялися на далеку дорогу та не забували у чужій стороні рідного краю.

У  цей час вже закінчували відзначати осіннє рівнодення. Після святкового запалення посвіта, його вогонь намагалися підтримувати протягом всієї осені та зими. Жар постійно тримали на припічку. Вважалося , що попелом від посвітнього вогню добре заліковувати рани і якщо його засипати у жлукто, то білизна гарно пратиметься.

У народі 26 вересня вшановували Корнелія Сотника і говорили, що природа вже починає лаштуватися до зимової сплячки. «З Корнелія корінь в землі вже не росте, а мерзне». Також у день Корнелія спостерігали за погодою, бо вірили: «Як Корнелій скаже, так зима покаже».

За церковним календарем 26 вересня відзначають Передсвято Воздвиження чесного Хреста Господнього та вшановують Пам’ять оновлення (освячення) храму Воскресіння Христового в Єрусалимі; священомученика Корнилія, сотника; мучеників Кронида, Леонтія і Серапіона; мучеників Селевка і Стратоника; мучеників Макровія і Гордіана; священомученика Юліана, пресвітера; мучеників Іллю, Зотика, Лукіана і Валеріана; преподобного Петра в Атрої та великомученицю Кетевані, царицю Кахетинську.

Іменники 26 вересня:

Ілля, Валер’ян, Гордій, Петро і Корнелій.

26 вересня відзначають:

  • Міжнародний день мов.
  • Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї.

Чи знаєте ви, що:

Усього на Землі близько 6000 мов, з яких 1000 – африканські, 700 – папуаські. На 40 самих поширених світових мовах розмовляє 2/3 населення Землі.

Наріччя мандарин китайської мови – найбільш використовувана мова – на ньому спілкуються понад 885 млн людей. Іспанська займає ІІ місце (332 млн), англійська ІІІ (322 млн), а мова бенгалі – IV (189 млн).

В ООН лише 6 офіційних мов: англійська, французька, арабська, китайська, російська та іспанська.

У більшості мов світу слово «мама» починається з літери «М».