Унікальний скіфський меч передали в Черкаський археологічний музей (фото)

15 Жовтня 2018 17:00

На свято Покрови і у День захисника Вітчизни експозиція Черкаського археологічного музею поповнилася ще одним предметом озброєння. Музейникам передали скіфський меч-акинак. Цей меч дві з половиною тисячі років тому тримав у руках відважний воїн-сколот, який вірив у божественну силу своєї зброї, шанував свого меча і захищав ним від ворогів свою рідну землю. 

facebook.com/archmuzeumck

facebook.com/archmuzeumck

Як повідомляють у ЧАМ, такий меч – доволі рідкісний експонат, що давно значиться у списку престижних експонатів (must have), котрих потребує музей. 

facebook.com/archmuzeumck

“Меценатом неабиякого дарунку став не олігарх, підприємець чи впливова організація, а звичайний черкаський робітник. Щоправда, не зовсім звичайний, бо добре розуміє значення стародавніх експонатів для науки та української культури і останні 20 років регулярно передає археологічні експонати до фондів нашого музею (перший з його експонатів у нашій експозиції датується ще 1997 роком), часто викупляючи їх своїм коштом у власників. Щоб підкреслити унікальність артефакта, свідка військової звитяги та відваги наших далеких предків, цінний експонат помістили у спеціальну окрему вітрину Першого експонування”, – зазначають на сторінці музею в соцмережі.