Понад 100 млн. гривень втратять черкаські громади, якщо облрада “профутболить” Перспективний план

16 Жовтня 2018 20:30

Гостру проблему позбавлення нових громад Черкащини можливостей “стати на ноги”, причиною якого стало небажання депутатського корпусу проголосувати за внесення змін до Перспективного плану формування спроможних громад регіону, обговорювали на сьогоднішній у Черкаському Центрі розвитку місцевого самоврядування – напередодні сесії Черкаської ради.

“У 27 новостворених ОТГ Черкащини перші вибори відбудуться 23 грудня. Рішення про створення ОТГ прийняли 101 сільські/селишні/міські ради регіону – та об’єднали понад 150 населених пунктів. Ці громади мають змогу отримати всі передбачені реформою ресурси та повноваження вже з 1 січня 2019 року. Для цього – крім виборів – необхідно, щоб Черкаська обласна рада якомога швидше внесла відповідні зміни до Перспективного плану формування спроможних громад, які останні дві сесії голова облради та депутатська більшість не погоджують. Після цього план має затвердити Кабінет Міністрів України, визнавши громади спроможними і лише тоді може бути передбачене фінансування у проекті держбюджету України, – пояснює Сергій Слинько, директор Черкаського ЦРМС, створеного за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону. – Облрада протягом останніх двох сесій не погоджує Перспективний план – і це несе велику загрозу для отримання фінансових ресурсів для більшості новостворених ОТГ, оскільки проект держбюджету вже розроблений і чим ближче до його прийняття, тим менші шанси мають Черкаські громади бути передбачені там. У підсумку, через такі дії обласної ради, черкаські громади можуть втратити лише інфраструктурної субвенції на суму понад 100 мільйонів гривень”.

“Ми говорили громадам, що у результаті об’єднання вони отримають фінансову самостійність, вийдуть на прямі міжбюджетні відносини із державою. Але все це можливо лише після внесення до Перспективного плану та визнання Кабміном громади спроможною. Завтра обласна рада уже втретє матиме можливість дати нашим громадам майбутнє, – зазначив заступник голови Черкаської ОДА Ярослав Березань. – І я дуже сподіваюсь, що політичні ігри не завадять депутатам прийняти найважливіший економічний документ у житті нових громад”.

“Ми йшли до створення громади 2,5 роки, – констатував сільський голова с.Руська Поляна Олег Гриценко. – На заваді були ті самі політичні ігри, які зараз стали на заваді і у обласній раді. Але ж це життя людей – і ми просимо депутатів зважити на це – і піти назустріч своїм виборцям”.

“Сьогодні люди обривають телефони, а завтра їхатимуть на Черкаси, – констатує соціальну напругу сільська голова с. Сагунівка Ірина Бодяненко. – Люди хочуть самі вирішувати своє майбутнє , як їм жити далі – і вже сьогодні збираються масово їхати на сесію, аби закликати депутатів дослухатися до думки тих, чиї інтереси вони повинні представляти”.

Для довідки:
23 грудня 2018 року вибори відбудуться у наступних 27 об’єднаних громадах Черкаської області: Русько-Полянська ОТГ (Черкаського району), Балаклеївська ОТГ (Смілянського району), Березняківська ОТГ (Смілянського району), Дмитрушківська ОТГ (Уманського району), Червонослобідська ОТГ (Черкаського району), Тернівська ОТГ (Смілянського району), Леськівська ОТГ (Черкаського району), Плешканівська ОТГ (Золотоніський та Драбівський райони), Лебедівська ОТГ (Кам’янського району), Ладижинська ОТГ (Уманського району), Шевченківська ОТГ (Звенигородського району, Вільшанська ОТГ (Городищенського району), Хлистунівська ОТГ (Городищенського району), Чигиринська ОТГ (Чигиринського району), Михайлівська ОТГ (Драбівського району), Медведівська ОТГ (Чигиринського району), Лип’янська ОТГ (Шполянського району), Таганчанська ОТГ (Канівського району), Литвинецька ОТГ (Канівського району), Межиріцька ОТГ (Канівського району), Бобрицька ОТГ (Канівського району), Водяницька ОТГ (Звенигородського району), Сагунівська ОТГ (Черкаський та Чигиринський райони), Бужанська ОТГ (Лисянського району), Баландинська ОТГ (Кам’янського району), Лисянська ОТГ (Лисянського району) та Великохутірська ОТГ (Драбівського району).