Історія Черкас у знахідках: “Бульдог” з черкаського Подолу (фото)

5 Листопада 2018 19:03

Археологічні дослідження на території міста Черкаси дають нам можливість ознайомитися з матеріальною культурою не лише його стародавніх мешканців, але й містян, які жили тут за модерної доби, 200-100 років тому.

Яскравим прикладом таких знахідок є невеличкий револьвер, знайдений 2010 року під час археологічних досліджень на території черкаського Подолу за адресою узв. Замковий 7 (кол. Старобазарна). Ділянка розташована між відомими архітектурними будівлями кінця ХІХ століття, які вціліли до нашого часу: будинками єврейського купця Школьнікова та підприємця Куперштейна.

Револьвер типу “Бульдог”, кін. ХІХ ст. Знайдений під час археологічних досліджень у м. Черкаси (узв. Замковий 7). Розкопки Д. Куштана, 2010 р.

Знайдений револьвер відноситься до так званих кишенькових або дамських (завдяки своїм невеликим розмірам міг бути схований у кишені або дамській сумочці). Зберігся корпус пістолета без барабана, спускового гачка, шомпола та накладок на руків’я. Такий тип мініатюрних п’яти- або шестизарядних револьверів має назву “Бульдог” і походить від британських револьверів “British Bulldog”, які серійно виготовлялися з 1872 року. Завдяки укороченому стволу цей різновид пістолетів набув мініатюрних розмірів, втім це негативно позначилося на дальності й прицільності стрільби: попри крупний калібр вони були ефективні лише для використання майже впритул.

Револьвер типу “Бульдог” (виробництва Бельгії), кін. ХІХ ст.

Тим не менше, дана модель стала ідеальною зброєю для самооборони, що робило її надзвичайно популярною, у т. ч. і серед цивільного населення. Цей револьвер мав численні наслідування і вироблявся до початку ХХ століття. Наш екземпляр, швидше за все, належить до “Бульдогів” бельгійського виробництва, які характеризувалися відкидним курком без захисної скоби.

Компактні розміри цього виду зброї зробили її популярною в усьому світі, особливо у кримінальних та терористичних колах. Так, наприклад, саме з такого револьвера в 1878 році було здійснено замах на петербурзького градоначальника Ф. Ф. Трєпова терористкою-народницею Вєрою Засуліч. В 1881 році з револьвера системи “Бульдог” Шарль Гіто смертельно поранив 20-го президента США Джеймса Абрахама Гарфілда.

Яка доля випала черкаському “Бульдогу”, хто з черкащан кінця ХІХ століття був його власником достеменно не відомо. Тим не менше, він є важливим свідченням історії міста Модерної доби. Зараз знахідка зберігається у фондах Черкаського обласного краєзнавчого музею.

Дмитро Куштан, археолог, краєзнавець