Нардеп оскаржує у суді новостворену громаду на Черкащині

7 Листопада 2018 10:00

Народний депутат Артем Вітко подав судовий позов до окружного адміністративного суду м. Київ, який оперативно виніс рішення про призупинення рішень 34 рад, що утворили ОТГ. Питання проведення виборів до ОТГ знову опинилось під загрозою. Серед ОТГ, що можуть постраждати через таке рішення – і Баландинська ОТГ, створена на Кам’янщині.

“У цій справі одразу привертає увагу той факт, що позивачем виступає народний депутат України – при тому, що членами територіальних громад відповідні рішення не оскаржуються. Тобто, виникає питання правомірності звернення до суду, адже в порядку адміністративного судочинства може звертатися особа, чиї права чи законні інтереси порушені оскаржуваним рішенням суб’єкта владних повноважень, – зазначає Юлія Поліщук, радник з юридичних питань Черкаського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону. – Крім цього, зупинені судом рішення рад про добровільне об’єднання реалізовані, процес об’єднання територіальних громад відбувся за визначеною законом процедурою. Зокрема, отримані позитивні висновки відповідних обласних державних адміністрацій, подано звернення про призначення перших виборів. Ухвалою суду у цій справі проведення виборів не зупинено, виборчим комісіям не заборонено вчиняти дій з підготовки і проведення виборів. Втім, це є неможливим у будь-якому разі – заходи забезпечення позову, які застосовує суд, не можуть зупиняти, унеможливлювати або в інший спосіб порушувати безперервність процесу призначення, підготовки і проведення виборів”

Важливою є позиція Конституційного Суду України, висловлена у рішенні від 10.06.2009 р. у справі № 1-24/2009. За нею, строки проведення виборів є важливим інститутом гарантії реалізації виборчих прав громадян. Відміна виборів до органів місцевого самоврядування чи перенесення строків їх проведення з підстав, не передбачених законом, є порушенням цих прав громадян. Слід підкреслити, що до повноважень ЦВК не віднесено питання скасування призначених перших виборів.

“Черкаський ЦРМС висловлює занепокоєння через можливі загрози процесу об’єднання громад. Зрозуміло, що хтось дуже не хоче проведення виборів до ОТГ – і, після того, як не вдалося зупинити вибори через ЦВК, зараз це роблять у інший спосіб, – переконаний директор Черкаського ЦРМС Сергій Слинько. – Рішення суду про призупинення дій 34 рад є незаконне, оскільки такі рішення набули чинності та виконали свою дію. ЦВК та іншим виборчим комісіям не було заборонено виконувати повноваження із організації і проведення виборів. Тому вибори до ОТГ мають відбутися – і будь-які дії щодо призупинення виборів є незаконними”.