Тарифні стрибки: як зросте вартість тепла для черкащан?

11 Листопада 2018 18:59

Черкащанам уже підняли вартість теплопостачання, до Нового року обіцяють ще один тарифний стрибок, пише видання “Вечірні Черкаси”.

Уже за листопад городяни мають усі шанси отримати нові платіжки за спожите тепло. Нацкомісія погодила КП “Черкаситеплокомуненерго” тарифи на теплопостачання. При цьому, вартість тепла наразі виросла без урахування нової ціни на газ. Теплопостачання у місті здорожчало через збільшення зарплати працівникам підприємства, ріст ціни на пальне та інші видатки. Черкаська ТЕЦ хоч і розробляла такі тарифи, однак погодження ще не отримало. Очевидно, що городянам це підприємство покаже нову вартість своєї послуги вже з урахуванням як подорожчання газу, так і інших складових тарифу.

Уже з наступного місяця вартість теплопостачання для черкащан зросте, однак це лише початок ряду цінових стрибків на теплоенергію.

Національна комісія погодила “Черкаситеплокомуненерго” тариф, у якому ще не враховано нової ціни на газ.

“Очевидно, що найближчим часом послуги нашого підприємства ще раз зростуть на 22%. Однак коли і як буде встановлено новий тариф, я наразі не знаю. Національний регулятор має право самостійно перерахувати тарифи підприємств-тепловиків, бо основна складова – газ подорожчав однаково і для всіх. Однак уряд не хоче брати на себе цю неприємну функцію і тому планує перекласти її на місцеву владу. От скажіть, які громадські слухання мені проводити з цього приводу, що мені обговорювати, які аргументи і доводи можуть змінити ситуацію, — аргументує директор КП “Черкаситеплокомуненерго” Павло Карась. – Більше того, сьогодні уряд збільшивши вартість ціни на газ для населення на 20%, зменшив ціну для бізнес-споживачів. І тепер ми маємо збільшувати вартість теплопостачання для населення й зменшити тарифи для бізнес-абонентів”.

На теплокомуненерго аргументують: сьогодні чинні тарифи на теплоенергію, централізоване теплопостачання та постачання гарячої води не відшкодовують фактичні витрати, що необхідні для стабільної роботи підприємства і є фактично збитковими. На необхідність коригування тарифів вплинуло збільшення видатків на оплату праці, зростання витрат на паливо, електроенергію, ремонтні матеріали, централізоване водопостачання та водовідведення, амортизація.

Утім на комунальному підприємстві не бояться зменшення кількості проплат від населення. Як запевняють тут, завдяки субсидіям сьогодні черкащани практично стовідсотково оплачують послуги підприємства.

На Черкаській ТЕЦ ситуація дещо скромніша. Тут стверджують: населення не стовідсотково оплачує за спожиті послуги, через що заборгованість підприємства за енергоносії зростає.

“Сьогодні в Черкасах 70 тисяч домогосподарств отримують субсидії на комунальні послуги. Це дані станом на кінець жовтня. Зараз ми продовжуємо отримувати звернення та документи від городян, адже за літо чимало черкащан розлучилося, змінилися й умови надання субсидії, — розповідає заступник директора департаменту, начальник Управління соціальної допомоги та компенсаційних виплат Департаменту соціальної політики Черкаської міськради Катерина Бінусова. — Якщо раніше до уваги бралася лише житлова площа, то тепер опалювальна: субсидію можна оформити на 120 м2 опалювальної площі для власників квартир, та 200 м2 — для приватних домоволодінь. У звязку з цим можна передбачити, що кількість домогосподарств у Черкасах, які отримуватимуть субсидію цього опалювального сезону якщо не збільшиться, то залишиться на сьогоднішньому рівні — 70 тисяч”.

Стан речей уряд пояснює вимогами МВФ підняти вартість газу, адже інакше Україна не отримає кредитів та не проведе необхідні реформи. Як реформи вони проводять, ми вже бачили, якби ще показали, як вижити на скромні прибутки з такими видатками на комуналку.

Погляд зі сторони

Наталія Коваленко, депутат Черкаської міськради трьох скликань:

“Євростат вперше оприлюднив дані по ціні на газ у країнах ЄС. Там лічильники вимірюють квт/год, щоб було зрозуміло 1м3=10.55 КВт/год Звичайно, якщо перевести в гривні, то ціна вийде більше, ніж в Україні. Але, у співвідношенні до доходу (мінімальної, середньої зарплати) – все виглядає набагато краще. Скажімо, в Іспанії 1 КВт/год коштує 21 гривню за м3. Мінімальна зарплата в Іспанії 25905 гривень. Середня — 59400 гривень. Тобто, якщо ціна на газ вища, ніж в Україні в 3 рази, то мінімальна зарплата вища в 7 разів! Так, там економлять. Усі багатоповерхові будинки мають автономне опалення, що прикрутити, а то й повністю виключити газ, коли господарі йдуть на роботу або десь їдуть. У той же час, для малозабезпечених передбачено спеціальні понижені тарифи. Загалом по ЄС комунальні платежі складають 7-12% від доходу родини”.

«Черкаська ТЕЦ»

Тепло для населення

Чинний тариф на теплоенергію для населення, в якого помешкання облаштоване лічильниками тепла, становить 1169,47 грн з ПДВ за гКал. З 2019 року прогнозована вартість тепла для цієї категорії городян з урахуваннями здорожчання всіх складових тарифу у тому числі й газу виросте до 1 302,38 грн з ПДВ за гКал.

Чинний тариф на теплоенергію для населення, у якого помешкання не облаштоване лічильниками тепла, становить — 28,11 з ПДВ за м2 площі. З 2019 року прогнозована вартість тепла для цієї категорії городян зросте до 32,6 грн за м2 площі.

Гаряча вода для населення

Вартість кубометру гарячої води для черкащан, у яких помешкання облаштовані рушникосушарками, сьогодні становить 70,98 грн з ПДВ.  З 2019 року для цієї категорії городян тариф за прогнозами становитиме 78,57 грн із ПДВ за кубометр гарячої води.

Вартість кубометру гарячої води для черкащан, у яких помешкання не облаштовані рушникосушарками сьогодні становить 65,7 грн із ПДВ. З 2019 року для цієї категорії городян тариф за прогнозами становитиме 72,68 грн. із ПДВ за кубометр гарячої води.

КП «Черкаситеплокомуненерго»

Тепло для населення

Чинний тариф на теплоенергію для населення, у якого помешкання облаштоване лічильниками тепла, становить — 1327,16 грн із ПДВ за гКал. З урахуванням росту цін деяких складових тарифу (зарплати та електроенергії) вартість тепла для цієї категорії городян виросте до 1365,44 грн з ПДВ за гКал. З урахуванням росту ціни на газ тариф становитиме — 1667,68 грн з ПДВ за гКал.

Чинний тариф на теплоенергію для населення, у якого помешкання не облаштоване лічильниками тепла, становить —   31,73 грн з ПДВ за м2 житлової площі. З урахуванням росту цін деяких складових тарифу (зарплати та електроенергії) вартість тепла для цієї категорії городян зросте до 32,65 грн із ПДВ за м2 житлової площі. З урахуванням росту ціни на газ тариф становитиме — 39,87 грн за м2 житлової площі.

Гаряча вода для населення

Вартість кубометру гарячої води для черкащан, у яких помешкання облаштовані рушникосушарками сьогодні становить — 79,03 грн з ПДВ за кубометр води. З урахуванням росту цін деяких складових тарифу (зарплати та електроенергії) для цієї категорії городян встановлено вартість гарячої води на рівні 81,51 грн за м3. З урахуванням росту ціни на газ тариф становитиме — 98,77 грн за кубометр води.

Вартість кубометру гарячої води для черкащан, у яких помешкання не облаштовані рушникосушарками сьогодні становить 73,06 грн з ПДВ за кубометр води. З урахуванням росту ціни на деякі складові тарифу (зарплати та електроенергії) для цієї категорії городян встановлено вартість гарячої води на рівні 75,37 грн за кубометр води. З урахуванням росту ціни на газ тариф становитиме — 91,27 грн. за кубометр води.

Корисні телефони:

Абонвідділ КП «Черкаситеплокомуненерго» – 31-90-80.

Абонвідділ «Черкаська ТЕЦ» – 31-96-90.