Недовіра до держави і відчуття марності боротьби – як Голодомор позначився на українцях

24 Листопада 2018 17:20

Моє зацікавлення психологією, психогенеалогією, розстановочними і польовими практиками почалось саме з бажання зрозуміти як пережитий Голодомор як геноцид відображається на нас, нащадках тих, кому вдалось вижити в ті роки. Потім як кола по воді розширювались мої знання і галузі знань, які були потрібні для розуміння цілісної картини впливу минулого на нинішній стан справ в Україні.

Тому після багатьох років досліджень і навчання я можу сказати, що українці є нацією, яка все ще переживає постгеноцидний (і постколоніальний) синдром і величезною мірою саме цей факт є перешкодою до побудови нормально фунцкіонуючих державних і громадянських інститутів.

Я б виділила найбільш помітні психологічні й інші наслідки геноциду для українського народу:

– страх перед представниками влади, недовіра до держави;

– стокгольмський синдром і ідентифікація з агресором;

– знищення культурних традицій українського села, тотальна амнезія свого коріння (українцем бути небезпечно – на рівні спинного мозку довго було таке іраціональне переживання);

– безпорадність, байдужість, покірність, відсутність ініціативи;

– страх поразки, відчуття марності боротьби і зусиль;

– спотворення суспільної моралі. Крадіжка перестала вважатися злочином;

– синдром уцілілого. Ті, кому вдалось вижити, несвідомо переживають провину перед тими, хто загинув і передають ці почуття своїм нащадкам.

Жаль, що на державному рівні ініціативи з проведення тренінгів і психологічних груп підтримки для нащадків жертв Голодомору, так і не була втілені. Бо подолати настільки негативні наслідки через згадування тих страшних подій раз на рік і забуття минулого просто неможливо. Тому українці все ще тягнуть тягар минулого без особливих успіхів в його переосмисленні і інтеграції.

Саме тому ми рухаємось дуже повільно в своєму історичному шляху. Бо за нами мільйони загиблих в ХХ столітті українців, трагічні долі яких так і не були оплакані і усвідомлені їхніми нащадками.

Олена Чернявська, психолог-консультант, допис у фейсбуку