Черкащани розлучаються заради оформлення субсидій

3 Грудня 2018 14:24

Вона втручається у сімейне життя та розлучає навіть щасливі пари. Це не теща чи свекруха і не коханка — це субсидія. Такі сучасні наші реалії. Суворі правила змушують українців шукати будь-які шпаринки, аби заощадити сімейний бюджет, а часто попросту вижити. Серед таких хитрощів – розірвання офіційних стосунків задля оформлення субсидії, пише видання “Вечірні Черкаси”.

Проза життя

Люди придумують безліч схем, як обдурити державу. Одна з найпопулярніших була — виписати з дому чоловіка чи дружину, у яких високий офіційний дохід. Але цьогоріч і це не спрацьовує, якщо чоловік та дружина перебувають у шлюбі. Тож нова хитрість — розлучення. На це йдуть навіть старші люди.

Віра та Михайло Устименки прожили разом майже сорок років. У сімейному житті було все: ревнощі, горілка й безгрошів’я. Та разом пройшли усі випробовування. Виростили двох дітей й онуків дочекалися. Сьогодні обоє пенсіонери. В останні роки Михайло здебільшого живе в селі, біля старенької та хворої мами. Віра залишилася в місті, пенсія мінімальна, перебивалася підзаробітками то прибиральницею, то рекламки розносила, але звести кінці з кінцями не могла.

“У дітей свої клопоти, допомогти особливо нічим не можуть. Та я й не прошу, хвалити Бога, хоч самі справляються. Чоловік із села продуктами дітей та внуків підтримує”, -розповідає 64-річна Віра Устименко.

А от для дружини Михайло став тягарем. Через нього жінці не світила субсидія, а повну комуналку вона сплатити не могла. Тож цьогоріч, доживши до старості, подружжя порадилося — зважили усі “за” та “проти” й добровільно разом пішли та подали заяву на розлучення.

Ще сумніша історія у 37-річного Вадима. Прописаний у батьків чоловік живе у приймах у квартирі тестя. Одружився, нажив із жінкою двійко діточок, та прописувати зятя в своїй квартирі тесті не спішили, хоч самі виїхали жити на дачу. Так і жили не один рік. Та цього року через Вадима субсидію не давали ні його батькам, ні тестям. Його дохід брали до уваги і в оформленні субсидії в квартирі батьків дружини, і в квартирі його батьків, де він прописаний. Виходить, одна зарплата в повному розмірі порахована була як дохід для власників обох квартир. Тож Вадима батьки виписали, а в приймах так і не прописали. От і залишивсь чоловік за документами без постійного місця проживання.

Що ж насправді змінилось

Зі зміною правил нарахування допомоги мільйони українців отримали повідомлення, що виплата субсидій призупинена. Автоматичне оформлення отримала лише третина українців, які до цього мали таку підтримку держави. Решта взялася переоформлювати субсидію на цей опалювальний сезон.

“Сьогодні в Черкасах 70 тисяч домогосподарств отримують субсидії на комунальні послуги. Це дані станом на кінець жовтня. Із жовтня по сьогоднішній день ми вже отримали 15 тисяч звернень від нових заявників. Усі ці люди звертаються у зв’язку зі зміною законодавства. Щодня ми отримуємо по 700-800 заяв”, – розповідає заступник директора департаменту, начальник Управління соціальної допомоги та компенсаційних виплат Департаменту соціальної політики Черкаської міськради Катерина Бінусова. Дохід подружжя, зареєстрованих у різних квартирах, зараз порахують двічі – в процесі отримання субсидії буде враховуватися також заробітна плата чоловіка або дружини, прописаних в іншому місці. Якщо громадяни були у шлюбі, але мали різне житло, кожен із них міг отримувати субсидію на свою квартиру, виходячи лише зі свого доходу.

Принцип субсидії в тому, що чим менший дохід у родини, тим менше вона має сплачувати за комуналку. Для того, щоб цього сезону отримати субсидію, всі дорослі в родині мають офіційно працювати. Люди часто працюють неофіційно, тому такі сім’ї не можуть претендувати на субсидію.

Субсидію урізали або й зовсім не дали подружжям, у яких чоловік та дружина прописані в різних квартирах; тим, які одружені, але не живуть разом; тим, які не одружені, але живуть в одній квартирі. Або, наприклад, подружжя давно не живе разом, у них є нові цивільні сім’ї, але формально досі в шлюбі. В цьому випадку також обраховується їх загальний дохід. Хоча вони один одному і копійки можуть не давати.

Тепер на субсидію не можуть розраховувати власники квартир площею від 120 м2, та будинків площею понад 200 м2. І якщо раніше до уваги бралася загальна площа помешкання, то тепер — опалювальна.