Ще одна політична сила на Черкащині годувала і розважала потенційних виборців

4 Грудня 2018 18:03

Обласний осередок партії “Основа” Сергія Тарути 3 грудня організував святковий обід з подарунками до дня міжнародного дня людей з інвалідністю. Про це повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

Святковий обід відбувся у їдальні Черкаського комерційного технікуму. Окрім частування, людям роздали пакунки з партійною символікою. Всередині були плитка шоколаду, фрукти та агітаційні матеріали. Також для людей співали студенти технікуму.

Також людей закликали з усіма болючими питаннями звертатися до партії, яка, мовляв, має допомогти їм у вирішенні цих питань.

У штабі регіонального осередку партії “Основа” розповіли, що захід провели для місцевих громадських організацій: “Допоможи інваліду”, “Черкаської обласної організації людей з обмеженими можливостями “День” та представників зі спільноти сліпих.

Наприкінці заходу, звучали слова підтримки за потенційного кандидата на пост Президенти Сергія Таруту, зокрема називаючи його гідною та достойною кандидатурою на посаду голови держави

Як зазначає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Валерія Шапіро, надання безоплатних послуг або послуг за зниженою ціною під час виборчої кампанії кваліфікується як підкуп виборців. До офіційного старту виборчої кампанії таке порушення відсутнє. Наразі не можна говорити про жодне порушення законодавства, проте активізація представників партій у сфері благодійності напередодні виборчого процесу може сприяти нерівній інформаційній присутності учасників виборчого процесу, що може спричинити порушення принципу рівних можливостей.

На думку координатора громадського спостереження у Черкаській області Захара Колісніченка, такі небезпідставні підозри є і щодо осередків інших партій, які з різними рівнем інтенсивності та масштабу провадять подібну діяльність.

“Однак представники партій, зважаючи на певний осуд у суспільстві їхніх “піклувань” та “надання допомоги”, які з відомих усім причин активізуються саме, коли це потрібно в першу чергу політичним силам, тепер менше розголошують про подібні заходи у ЗМІ та соцмережах і діють більш таргетовано. Разом із тим такі дії представників партії “Основа” можуть мати ознаки непрямого підкупу виборців і у період виборчої кампанії цілком вірогідно могли б трактуватись як порушення”, – зазначив Захар Колісніченко.

ОПОРА нагадує, що офіційно виборча кампанія розпочнеться 31 грудня цього року, а самі вибори Президента України відбудуться 31 березня 2019 року.

Нагадаємо, нещодавно Черкаський обласний осередок “Радикальної партії Олега Ляшка” оскандалився роздачею продуктових наборів у Кам’янці.