Сьогодні 1 січня: цікаво знати

1 Січня 2019 14:00

Про СІЧЕНЬ кажуть: «скільки днів – стільки й свят».

У народі 1 січня відзначається Новий рік і вшановують Воніфатія. В цей день віруючі вирушають до церкви і моляться, вшановуючи цього Святого. Боніфатій вважається небесним заступником для всіх людей, охороняючи їх від хвороби і пияцтва. Тому, йому часто моляться (не лише 1 січня) для позбавлення від алкоголізму.

Народні повір’я говорять про те, що в перший день Нового року слід звертати увагу на прикмети і дотримувати деякі правила. Так, наприклад, 1 січня не варто займатися важкою або серйозною роботою, адже, як зустрінеш Новий рік, так його і проведеш. Саме тому, люди в старовину 1 січня намагалися відпочивати і веселитися.

За церковним календарем 1 січня вшановують Іллю Муромця – героя билин Київського циклу, який приєднаний до лику святих. Помер у 1188 р., похований у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври. У деяких билинах натякається на його прижиттєвий чернечий послух. Еріх Лясота сповіщає про зруйновану могилу Іллі Муровлянина коло церкви святої Софії, звідки його, напевно, і було перенесено до Лаври.

Також церква вшановує в цей день мученика Воніфатія; мучеників Іллю, Прова та Ариса, єгиптян; мученика Полієвкта і Тимофія, диякона; святого Воніфатія Милостивого, єпископа Ферентійського; святого Григорія, єпископа Омиритського.

Іменинниками 1 січня є:

Воніфатій, Григорій, Ілля, Пров, Тимофій, Трифон.

1 січня відзначають:

  • Всесвітній день миру.

Чи знаєте ви, що:

Всесвітній день миру ще називають Днем всесвітніх молитов про мир.

8 грудня 1967 року римський папа Павло VI встановив нове свято, Всесвітній день миру. Його відзначають в перший день кожного нового року. 17 грудня 1969 року Генеральна Асамблея ООН проголосила свято офіційним.

Мир на Землі, послаблення напруги в міжнародних та міждержавних відносинах, – це головні теми щорічних передсвяткових послань понтифіків до віруючих. Загальний лозунг Всесвітнього дня миру: «Пробач, і ти отримаєш мир».