Звенигородські лісівники збирають гриби навіть узимку

24 Січня 2019 13:38

Попри зимову погоду звенигородські лісівники збирають гриби, щоправда тепличні, проте вирощені на екологічно чистому субстраті рослинного походження, тому й не мають важких металів і токсичних речовин. Це глива – цінні їстівні гриби з цілющими властивостями (більш відомі розмовною мовою “вешенка”).

lis-ck.gov.ua

Ініціатива налагодити процес вирощування грибів належить директору Звенигородського лісгоспу Анатолію Проценкові.

“Минулий рік був експериментальним, проте змогли виростити 400 кг грибів: при мінімальних витратах у 2,5 тис. гривень, отриманий прибуток склав 7,5 тис. гривень”, –  розповідає втілювач проекту, провідний мисливознавець Звенигородського лісгоспу Олександр Шевченко. 

Вирощування грибів потребує знання певних секретів.

По-перше, у теплиці повинна дотримуватись певна температура, вологість, функціонувати вентиляційна система. Другим, і головним чинником у цьому процесі, є приготування субстрату. Його готують із дрібно-нарізаної соломи злакових культур, яку попередньо разом з міцелієм проварюють у великому чані. Далі цією сумішшю наповнюють мішки з полімерної плівки. У мішках роблять отвори, з них згодом і виростають грона глив.

lis-ck.gov.ua

Перші гриби з’являються через 30-45 дні після набивки. Один субстрат використовують для 2-3 “поколінь” грибів.

Цього року у звенигородських теплицях дозрівають 50 мішків, що у 2 рази більше, ніж минулого року.

lis-ck.gov.ua

Окрилені минулорічним гарним результатом, а також намагаючись зробити процес вирощування грибів ще менш економічно-затратним,  звенигородські лісівники вирішили спробувати вирощувати гриби “на пеньках”.

“Це практично такий самий процес вирощування,  окрім того, що замість мішків, які швидко зношуються, грибне царство дозріває  на осикових обрізках довжиною 40-50 см і діаметром 20-30 см, – каже Олександр Шевченко.

“Для максимального використання наших теплиць у зимовий період,  а також, щоб працівники нашого підприємства та мешканці Звенигородського району мали  смачний екологічно чистий продукт, ми і спробували для себе цей новий цікавий вид діяльності”, – зазначає директор Звенигородського лісгоспу Анатолій Проценко.

До речі, ці гриби відрізняються високим вмістом потрібних організму полісахаридів, біологічно значущих елементів – калію, кальцію, кобальту, фосфору, заліза, міді, селену, цинку та інших мінералів. Гриби гливи – відмінне джерело вітамінів. У них знайдені всі вітаміни групи В, аскорбінова і нікотинова кислота, вітамін Е. Крім того, мають рідкісний вітамін D2, що значно підвищує їх харчову цінність.