Сьогодні 25 лютого: цікаво знати

25 Лютого 2019 08:36

Календарна весна завітає до нас вже за три дні, і 25 лютого у дохристиянські часи починалися пташині свята, які продовжувалися аж до свята весняної Землі-Матері, що відзначалося 9 березня. У цей час давні українці молилися про швидкий приліт птахів з вирію, які приносять на своїх крилах тепло південних країн.

У народі 25 лютого і протягом трьох наступних днів виставляли на вранішній мороз зерно, що призначалося для посіву. Бо вірили, що підморожене, воно дає кращий врожай. На мороз виносили також льон і пряжу, щоб мати чисті і рівні нитки. Вірили, що речі, зшиті з такої пряжі, прослужать своїм власникам набагато довше.

25 лютого називали «рибним днем», на вечерю було прийнято готувати рибну страву. Крім цього, численні прикмети в цей день підказували рибалкам, коли очікувати хорошого клювання і удачу. Наприклад, якщо потекли струмки, риба буде добре ловитися.

Знахарі намагалися саме 25 лютого лікувати переляк. Вважалося, якщо людина дуже сильно злякалася, то зцілювати необхідно особливим чином, інакше вона згодом захворіє. Для лікування переляку застосовували ритуали та змови.

Нові справи в цей день не починали, поїздки не планувати, вважаючи, що все це, за прикметами, приведе до невдач.

За церковним календарем 25 лютого вшановують Іверську ікону Божої Матері; святителя Мелетія, архієпископа Антіохійського; святителя Олексія, митрополита Київського і всієї Руси, чудотворця; святителя Мелетія, архієпископа Харківського; преподобну Марію, звану Марином, та батька її Євгенія; святителя Антонія, патріарха Константинопольського.

Іменинники 25 лютого:

Олексій, Марія, Євген, Антон, Мелетій.