Сьогодні 28 березня: цікаво знати

28 Березня 2019 09:00

фото Миколи Борисенка

Погоду 28 березня передвіщають вода і птахи. У давнину помітили: якщо весняна вода тече повільно, то рік очікується важким. Якщо ж у цей день прилітають чайки, то морозів вже не буде.

У народі 28 березня присвячували лісу. Селяни, закінчивши роботу, вирушали в ліс, щоб поклонитися місцевим духам. Люди з давніх часів ставилися до лісу по-особливому, адже саме він давав людині домашнє начиння або інвентар – все вироблялося з дерева.

У цей день знахарі збирали трави і цілющі рослини, заговорювали їх, готували різні зілля. Потрібно було саме 28 березня знімати порчу, лікувати хвороби голови. Також це був чудовий час для виготовлення амулетів.

Потрібно до самого заходу носити шпильку на одязі, щоб вона не була видна оточуючим – це допоможе уникнути пристріту. У наших пращурів був такий звичай: якщо цієї ночі почуєш, як виє собака, слід повернути подушку, щоб сон був хорошим.

За церковним календарем 28 березня вшановують мученика Агапія та з ним сімох мучеників: Публія, Тимолая, Ромила, двох Олександрів та двох Діониісіїв; священномученика Олександра, ієрея в Сиді, та мученика Никандра.

Іменинники 28 березня:
Олександр, Денис, Никанор.