Черкаські синоптики попереджають про заморозки до -5º

12 Квітня 2019 14:38

Третій місяць на Черкащині зберігається дефіцит опадів, а на окремих територіях південної частини області він становить більше половини. Стійке наростання тепла відсутнє, натомість спостерігаються періодичні похолодання.

Така погода небезпеки для майбутнього врожаю ще не створює. Адже проблема з вологозапасами грунту – а це основний фактор формування врожаю, є лише у його верхніх шарах. І довгоочікувані дощі, що розпочалися та очікуються до 16 квітня, здатні їх поповнити, зауважують в обласному гідрометеоцентрі.

Проте, четвертий з початку весни та найбільш активний сплеск тепла до +23°, спровокував цвітіння, яке розпочалося з 10 квітня та «травневе» прогрівання грунту. Так, останніми днями середня температура верхнього шару грунту становила 12-14°, при звичайних на цю пору 8-10° і в області розпочали сівбу кукурудзи.

Та погода змінилася: похолодання триватиме, а в останні дні декади в ранкові години можливі заморозки 0-5° морозу.

Як відомо, небезпеку для квітів та бутонів плодових становить температура -1-2°, проте різкі перепади температур та дощі в період цвітіння – ідеальні умови для поширення грибкових хвороб – в першу чергу збудника моніліоза для кісточкових. Тому ще не пізно подбати про захист майбутнього врожаю. Сівбу кукурудзи аграріям області доцільно провести після 18 квітня – після дощів та похолодання.

Не слід засмучуватися прохолодою та дощами, адже на календарі лише квітень, який недарма в народі називають “переплітень, бо переплітає трохи зими, трохи літа”.