Сьогодні 18 листопада: цікаво знати

18 Листопада 2019 05:36

У народі 18 листопада дівчата ворожили на судженого. Також читали різноманітні молитви і відвідували храми. У день Іони дівчата зазвичай молилися святому для того, щоб знайти хороших чоловіків. Було прийнято розкидати у дворі монетки, щоб притягнути нареченого в свій будинок. Хлопці теж проявляли активність і запрошували дівчат на гуляння, які часом тривали до самого ранку.

За церковним календарем 18 листопада вшановують мучеників Галактіона і Єпістимію; святителя Іону, архієпископа Новгородського; апостолів від 70­ох: Патрова, Єрма, Ліна, Гаїя, Філолога; святителя Григорія, архієпископа Олександрійського.

Іменинники 18 листопада:

Наталія, Ганна, Григорій, Галактіон.

Чи знаєте ви, що:

Про поріг
Давні українці вважали, що поріг – це межа, яку охороняють душі померлих. Колись молодих зустрічали на порозі хати. Самі ж молоді, заходячи до середини оселі, мали переступати поріг тільки правою ногою. Донька, яка залишала батьківську хату, клялася родині, порогам та воротам. Чоловік вперше переносив молоду дружину через поріг на руках, аби духи предків їй не зашкодили.

А виносячи труну з хати, її тричі опускали на порозі, аби покійник попрощався з домом. На Святвечір на поріг клали сокиру, аби злі духи не потрапили до хати. Сміття з хати перед далекою дорогою не вимітали, щоб подорожуючий повернувся.

Поріг завжди був символом початку та закінчення дому, місцем перебування душ предків, зустрічі та розлуки.