На Христинівщині взялися витягувати зі ставка німецький танк і порушили закон

25 Листопада 2019 14:28

Цими вихідними в Осітній на Христинівщині взялися піднімати зі ставка німецький танк, який зберігається там з часів Другої Світової війни.

Утім, при проведення пошукових робіт та під час розкопування водойми було порушено природоохоронне та інше законодавство, повідомляє начальник управління екологічного контролю Держекоінспекції Центрального округу Олександр Позняков:

“Так, держекоінспектором Управління державного екологічного нагляду (контролю) у Черкаській області 22 листопада разом з працівниками Христинівського відділення поліції ГУНП в Черкаській області виявлено проведення гідротехнічних робіт екскаватором «KAMATSU» у межах с. Осітна, Христинівського р-ну, Черкаської області, а саме: розкопування дна водойми, гідроспоруди і дороги, яка пролягає через водойму.

В результаті проведення гідротехнічних робіт була пошкоджена гідроспоруда, яка розділяє дві водойми, частина асфальтного покриття дороги площею 10м2, яка являється проїздом між двома частинами населеного пункту, та порушений рельєф дна водойми (глибина розкопки 4,5м).

Проведені гідротехнічні роботи не відповідають заходам, передбаченим дозвільною документацією на проведення археологічних розвідок, розкопок, а також досліджень решток життєдіяльності людини, що містяться під земною поверхнею, під водою.

З наданих пояснень водія екскаватора, вказівку на проведення робіт надав директор благодійної організації «Герої не вмирають». Проте директор на місці події не з’явився.

Крім того, для проведення робіт з водойми, яка використовується на правах оренди, проведений скид води. Дозвіл на скид води відсутній, за що орендаря притягнуто до відповідальності за ст. 60 КУпАП”.

Згадані провопорушення внесені дані до ЄРДР по ч. 1 статті 277 КК України пошкодження шляхів сполучення і транспортних засобів та ч.4 статті 298 КК України незаконне проведення пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини.