Попелом від пожарища на Липівському орнітологічному заказнику засипано півЧеркас (відео)

20 Березня 2020 17:06

Сьогодні горіло на території природно-заповідного фонду Черкаської області. Ймовірно, через підпал. У всякому разі, рятувальники виявили 5 осередків загоряння.

facebook.com/Олександр Позняков

facebook.com/Олександр Позняков

Згоріла частина лісових насаджень, а потім вогонь перекинувся на очерет в плавнях та на островах в межах Липівського орнітологічного заказника. Попіл розлетівся за понад 10 км і навіть досягав центральних районів Черкас.

Пожежу було локалізовано о 14 год.10 хв. Площа згорання склала 4,5 гектарів.

facebook.com/Олександр Позняков

За словами начальника управління екологічного контролю Держекоінспекції Центрального округу Олександра Познякова, шкода, завдану об’єкту ПЗФ, склала 12375 грн. У подальшому збитки будуть направлятись до правоохоронних органів для розслідування та встановлення осіб причетних до підпалу.

Липівський заказник — орнітологічний заказник загальнодержавного значення в Україні. Розташований у Золотоніському районі Черкаської області. Створено з метою охорони місця відтворення корисної водоплавної дичини. Восени у заказнику збирається до 17 тис. птахів, які зупиняються тут для годування. Найчисленнішим є крижень, високої чисельності також досягають лиска, чернь чубата, лебідь-шипун. Відмічено 8 видів птахів, що занесені до Червоної книги України: лебідь малий, гоголь, крех середній, скопа, лунь польовий, орлан-білохвіст, сапсан та сорокопуд сірий. Загалом у заказнику протягом року перебуває понад 100 видів птахів. У заказнику заборонене полювання, риболовля, збір рослин та інші види господарської діяльності.