На Черкащині – виявлених 46 випадків захворювання на коронавірус

29 Березня 2020 12:11

Станом на ранок 29 березня 10 осіб у Черкасах мають підтверджений діагноз захворювання на COVID-19. Про це сьогодні під час брифінгу повідомив міський голова Анатолій Бондаренко.

За його словами, захворіли сім жителів Черкас, один із Кам’янки, один – із Городища та ще одна людина з Черкаського району.

“Серед інфікованих із Черкас три жінки віком 41, 62 та 63 роки, троє чоловіків віком 25, 28 та 48 років та одна двохрічна дитина, – прокоментував Анатолій Бондаренко. – Хворим із районів 59, 38 та 59 років”.

Загалом у нашій області, за даними Центру громадського здоров’я, станом на 10:00 лабораторно підтверджено 46 випадків захворювання.

Як повідомив голова Черкаської ОДА Роман Боднар, на Черкащині вже проведено 157 ПЛР-тестів.

Зокрема, за вчорашній день протестовано 69 осіб з підозрою на коронавірус, позитивний результат виявили у 43 пацієнтів. Усього по області діагноз підтверджений у 46 осіб. 15 з них перебувають в лікарнях у стані середньої тяжкості. 31 пацієнт, у яких вірус виявлений на ранній стадії інфікування, переносять хворобу легко і лікуються амбулаторно.

Найбільше хворих виявлено у Кам’янці – 23 особи, серед них – 5 медичних працівників. Діагностувати захворювання в них вдалось саме завдяки оперативному відпрацюванню всіх контактних осіб.

При цьому Роман Ботнар наголошує: тотальне ПЛР тестування усіх є недоцільним. Головне – своєчасно виявляти захворювання на його ранніх стадіях і дотримуватись усіх карантинних заходів, повідомляє “ВІККА”.

Особливий режим для медиків і жителів області

Обласний лабораторний центр нині має все необхідне основне й додаткове обладнання для проведення ПЛР-тестів у Черкасах. За добу тут можуть робити до 500 тестувань.

Нині на Черкащині створені спеціальні бригади лікарів, які першими мають виїздити до пацієнтів з підозрою, брати біоматеріал для ПЛР-тестування. Тільки після підтвердження діагнозу до хворого уразі необхідності виїжджатимуть медики “екстренки”.

Надалі не всі пацієнти будуть лікуватись у медичних закладах. Тих, у кого хвороба протікатиме у легкій формі, залишатимуть на амбулаторному лікуванні, однак з обов’язковим суворим дотриманням норм самоізоляції.

Після підтвердження діагнозу працівники поліції Черкащини одразу відслідковують усіх контактних осіб хворого. Це дозволяє своєчасно локалізовувати осередки зараження.

Особливі надії покладають на жителів Черкас і області: сподіваються що ті будуть вчасно звертатись до своїх сімейних лікарів при перших же симптомах.

Медики ж, які контактують з хворими на COVID-19, тепер працюватимуть в особливому – вахтовому режимі: перебуватимуть на робочому місті 7 днів, не покидаючи лікарню, не повертаючись додому, аби не наражати на небезпеку свої родини. На ночівлю й відпочинок вирушатимуть у готель “Дніпро”. Після тижня роботи їм буде проведене ПЛР-тестування, у випадку негативного результату якого, медичні працівники зможуть повернутись додому на тижневий відпочинок.

Карантин посилюється: що зміниться?

Посилені заходи сьогодні впроваджують в Кам’янці. Там уже працюють блокпости, на яких проводять температурний скринінг усіх, хто в’їжджає в місто. Поки що виїхати з Кам’янки можна без жодних обмежень. Однак скоро планується обмеження виїзду в нічний час: з 22:00 до 6 ранку.

Крім того, відсьогодні у Кам’янці не працюватиме продовольчий ринок. У Всій Черкаській області мають дозвіл працювати лише оптові ринки.

Голова ОДА наголосив на важливості самодисципліни і дотриманні дистанції в магазинах. Зокрема, це стосується деяких супермаркеті у обласному центрі. Керівники деяких з них за порушення правил карантину нестимуть відповідальність.

У Черкасах відсьогодні розпочалась повна дезінфекція вулиць. Місто обробляють спеціальним хлорним розчином.

Також протягом дня відбудеться засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Там планують обговорити й впровадити наступні заходи:

  • обмеження перебування в громадських місцях;
  • заборона перебування на дитячих майданчиках;
  • встановлення блокпостів на в’їздах у місто і проведення температурного скринінгу;
  • патрулювання вулиць міста на дотримання черкасцями карантину.