Родині хірурга з Черкас, який помер від COVID-19, відмовляють у компенсації

16 Липня 2020 21:00

У Черкасах родині померлого від COVID-19 хірурга Олега Гайди відмовляють у виплаті компенсації. Страхова комісія вже другий тиждень не хоче визнавати, що медик заразився на робочому місці. І колеги, і родичі – обурені. Бо медика госпіталізували в інфекційку – з поліклініки.

Хірургічне відділення другої міської поліклініки Черкас. Тут завжди є пацієнти. Ігор Гайда веде журналістів “Подробиць” коридором до кабінету свого батька – останні роки він працював тут завідувачем.

Олег Гайда помер 30 червня. Свого рідного брата, Івана, він пережив всього на 12 днів. Обоє пішли на той світ через ковід. У день проводів старшого брата Олег відчув перші симптоми хвороби. Його госпіталізували з робочого місця вже наступного дня, розповідають колеги.

Тетяна Мельник, медична сестра хірургічного відділення Черкаської міської консультативно-діагностичної поліклініки:

“Останній раз він був 24 числа в середу. Він ще прийшов на прийом, ми ще з ним прийняли тут чоловік 10, а тоді він попросив напарника, щоб він його підмінив бо вже себе погано почував … І всьо, на другий день сказали, що його госпіталізували”.

Вдова Олега Гайди і досі перебуває на самоізоляції – у неї коронавірус. В тому, що батько заразився на роботі, син не сумнівається, та комісія управління Держпраці не хоче цього визнавати. За законом, сім’я померлого медика має право на отримання грошової компенсації:

“Пацієнти хворі на ковід були в поліклініці і були на цьому поверсі пацієнти. Батько, як завідуючий відділення, мав безпосередній контакт з пацієнтом”.

Сьогодні по обіді в управлінні Держпраці вже втретє збирається спеціальна комісія аби вирішити чи давати компенсацію рідним. Побачивши камери, її голова оголошує засідання закритим – посилається на внутрішнє розпорядження:

“Обставини з’явилися трохі нові, треба деякі обставини з’ясувати. Я не можу вам їх говорити”.

За закритими дверима члени комісії засідають майже дві години. Директор поліклініки, де працював Олег Гайда, ошелешує результатом – сім’ї хірурга відмовили у компенсації.

Оксана Коваленко, в.о. директора Черкаської міської консультативно-діагностичної поліклініки:

“Фонд намагається довести, що він отримав це захворювання не на робочому місці. Тобто фонд намагається встановити, що десь в якомусь іншому місці. Ми, представники роботодавця надали всі документи які підтверджують. Ми надали і графіки, і табель обліку робочого часу і засоби захисту”.

Рішення про виплату компенсації не ухвалили лише через зауваження представника Фонду соціального страхування. Втім, чого бракує для ухвалення, вона не може пояснити – ні рідним, ні журналістам.

Тепер родині та колегам хірурга треба знову збирати документи аби в черговий раз надати їх на розгляд комісії. Яка призначена на 21 липня і має стати остаточною. На розслідування 15 днів.