У Черкасах діє “безкоштовний магазин для переселенців” (відео)

26 Червня 2014 12:30

“Магазин безкоштовних речей” – так черкащани називають центр допомоги переселенцям із Криму та Сходу України, що діє в цьому місті. Переселенці можуть знайти тут усе необхідне – від їжі та одягу до засобів гігієни та дитячих іграшок.

“Центр гостинності” місцева влада облаштувала в одному з приміщень колишньої тютюнової фабрики. За кілька днів роботи більше трьох сотень черкащан принесли допомогу для переселенців. На підвіконні просторої кімнати – книжки та дитячі іграшки. На підлозі – чимало пакетів із речами, а на столах – крупи, печиво, цукерки, консерви та домашня консервація. У великому холодильнику – з десяток пляшок олії, згущеного молока і навіть трилітрова банка засоленого сала. Окремо зберігається посуд та побутова хімія.

Загалом за всім пильно стежать волонтери, яких у цьому “магазині безкоштовних речей” зо два десятки. Чергують по двоє по чотири години на день. Волонтери старанно сортують усі речі, перевіряють терміни придатності продуктів та координують переселенців.

На сьогодні до Черкас переїхали 250 переселенців із Донбасу. Цього тижня місто готується розселити ще стільки ж людей зі Сходу України. Щоб їх розмістити, міська влада заздалегідь почала формувати базу даних городян, здатних прийняти приїжджих, розповідає керівниця “Центру гостинності” Ірина Топчій.

Між тим непоодинокі випадки, коли переселенців не влаштовує пропонований дах над головою. Більшість невдоволена, якщо житло розміщене у віддаленому від центра районі або ж за межами міста. Усіх, хто двічі відмовляється від пропозиції, заносять до чорного списку. І більше таким переселенцям житло не пропонують.