Узялися ремонтувати найвідоміший вітряк Черкащини

29 Березня 2021 18:54

Розпочалися ремонтні роботи об’єкту культурної спадщини “Будищанський вітряк”, який розташований між селами Шевченкове та Будище Звенигородського району.

facebook.com/batjkivshhynatarasa

“Вітряк неодноразово потерпав від буревіїв та від рук “небайдужих”, – розповідають у Національниому заповіднику “Батьківщина Траса Шевченка”. – Кожного разу його ремонтували, виконувалися роботи з благоустрою навколишньої території за благодійного сприяння установ та організацій Черкащини, Львівщини, Івано-Франківщини. Зокрема крила вітряка за останні 20 років замінювалися близько 10 раз”.

facebook.com/batjkivshhynatarasa

Млин у Будищі – один із найвідоміших вітряків Черкащини. Повз вітряк проїздять туристи, що їдуть вшановувати Тараса Шевченка на його батьківщину.

За інформацією експертів, цей млин за своєю конструкцією належить до “голландського типу”, тобто до шатрових вітряків. Він є класичним взірцем традиційного шатрового млина кінця ХІХ -початку XX ст. й лишився останнім вітряком цього типу на теренах Черкащини. І єдиний, який зберігся із двадцяти восьми, які діяли у Керелівці ще за часів дитинства Тараса Шевченка.

Нагадаємо, минулого року у Теклиному на Смілянщині відновили унікальний столітній млин.