24 березня вшановують святителя Софронія

24 Березня 2014 15:37
fotoshans.livejournal.com

fotoshans.livejournal.com

За церковним календарем 24 березня вшановують святителя Софронія, преподобного Софронія Печерського, преподобного Олексія Голосіївського, fake bvlgari watches преподобного Піонія, святителя Єфимія, архієпископа Новгородського, чудотворця.

Походить свято від імені палестинського ченця VII ст., який був єпископом Єрусалима, прославився своєю вченістю і блискучим ораторським талантом. Помер близько 644 р.

Святий Софроній з юних років відрізнявся благочестям і любов’ю до наук. Не даремно його називали Премудрим. fake jaeger-lecoultre watches Але праведник намагався шукати вищу мудрість в монастирях, в бесідах з батьками-пустельниками. Разом зі своїм духовним наставником святим Іоанном Мосхом він склав збірник житій і сказань святих подвижників “Лимонарій, або Луг духовний”.

Все життя святитель Софроній ревно захищав Православну віру від впливу єретиків. Він є автором кількох сотень богословських праць і проникливих молитов. У 634-му році Софроній був обраний Єрусалимським патріархом. Після взяття Єрусалиму військами халіфа Омара святитель був змушений жити у вигнанні, де і помер, переживаючи за зганьблені християнські святині.

В Дальніх Печерах Києво-Печерської лаври знаходяться мощі Софронія Затвірника. Він, зачинившись у темній печері, щодня прочитував увесь Псалтир. Софроній Затвірник носив на собі власницю й залізний пояс, не знімаючи їх до самої смерті.

Щодо народний прикмет, то у давнину примітили: якщо у цей день березень забирає з собою холод, літо буде теплим.

У цей час розпочинається ранній рух соку у берези.

“Рідна Черкащина”