“Для єдності країни потрібний реалістичний і публічний план дій”, – Томенко

11 Квітня 2014 19:43

tomenko3“Сьогодні треба думати не над тим, як збільшити повноваження депутатів Партії регіонів та комуністів через Закон про опозицію. Хоча цей Закон (співавтором якого я був у попередньому скликанні) потрібний, але він не вирішує проблеми недовіри великої кількості мешканців Сходу і Півдня до нової влади. Цю проблему недовіри, як, власне, і проблему єдності, може вирішити чіткий та зрозумілий план, який буде публічно обговорений та оприлюднений в термінах”, – вважає народний депутат Микола Томенко.

На його думку, повинна бути створена уповноважена група, що складатиметься з представників місцевого самоврядування Сходу та Півдня України, експертів, народних депутатів та урядовців, яка запропонує конкретні, розписані в часі зміни до Конституції та законів України, які стосуються утвердження реального самоврядування, зміни бюджетної централізації тощо.

Для прикладу до самоврядних функцій повинні відійти утримання шкіл, лікарень і т.п., і ці гроші мають залишатися на містах, а не перераховуватися у Київ, звідки би частково знову видавалися на їх функціонування.

“Повинна бути розписана також зрозуміла логіка того, що стосується конституційної норми про державну українську мову та ВІЛЬНИЙ РОЗВИТОК РОСІЙСЬКОЇ МОВИ”, – вважає народний депутат.

На думку Томенка, необхідна також якнайшвидша зміна системи управління на місцевому рівні: ліквідація обласних адміністрацій, передача їхніх повноважень виконкомам обласних рад.

“Натомість очевидно, що треба радикально скорочувати кількість депутатського корпусу в обласних та місцевих радах, щоб туди потрапляли авторитетні люди, які захищають інтереси громад, а не лобіюють інтереси фінансово-політичних груп”, – вважає парламентар.
Так само, за його словами, треба народу пояснити міф про так звану федерацію, оскільки вона нічого доброго не дає пересічному громадянину: “Це – спроба місцевих олігархів та місцевих князьків перебрати на себе певні повноваження, щоб і далі грабувати народ. Люди зацікавлені в тому, щоб більше повноважень мали громади та обрані ними люди, що давало би можливість їм вільніше розпоряджатися місцевими коштами”.

«Що стосується так званих сепаратистів, то Томенко переконаний, що з ними повинен говорити закон і спецпідрозділи, які зобов’язані захищати державний суверенітет та територіальну цілісність України.

Крім того, на думку Томенка, такі обговорення подальшого плану дій треба проводити не лише в Києві, а і в Донецьку, Харкові, Луганську із залученням не представників проросійських організацій, а авторитетних людей, вчених, фахівців, директорів підприємств і всіх тих, хто користується повагою в даних регіонах.