“Битви за трон”: хто на Черкащині буде боротися за крісла міських голів

6 Травня 2014 09:30

25 травня на Черкащині повинні пройти вибори 6 міських голів (Черкаси, Канів, Христинівка, Корсунь-Шевченківський, Кам’янка, в Катеринополі обиратимуть селищного голову).

Висунення партійними зборами кандидатів в міські голови в містах Канів, Корсунь-Шевченківський, Кам’янка відбувалось на безальтернативній основі і попереднього партійного обговорення і конкуренції, зауважують в обласному відділенні Комітету виборців України.

game-of-thrones-iron-throne

А в Каневі й Корсуні частина кандидатів вирішили брати участь у виборах як самовисуванці і, навіть маючи партійність, намагаються її приховати. Винятком стала тільки ВО “Батьківщина”, яка делегувала своїх кандидатів у більшості міських голів і підтримує їх партійною символікою.

В м. Христинівка всі кандидати (7 осіб) беруть участь у виборах як самовисуванці, тоді як у Кам’янці всі четверо претендентів на посаду меру висунуті партійними організаціями. УКатеринополі із 13 кандидатів тільки один висунутий партією (ВО “Батьківщина”).

Утім, зазначають у черкаському КВУ, місцеві вибори в низці міст, а це в Корсуні, Кам’янці і в Черкасах, де обиратимуть також новий депкорпус міської ради, – під питанням. Причина у відсутності фінансування. Так, у Корсуні для територіальної виборчої комісії станом на 1 травня не було відкрито рахунок в казначействі. Держказначейство повідомляло, що не знає, як відкрити цей рахунок. А тим часом, згідно законодавства рахунок повинен був відкритий до 19 квітня. Станом на 5 травня ситуація вирішується. Кам’янська ТВК: станом на 4 травня не було відкрито рахунок в казначействі. Після консультацій було домовлено, що держказначейство відкриє рахунок 5-6 травня. Весь цей час ТВК працювала, купуючи все необхідне за власний кошт. У Черкасах ТВК теж не фінансують, бо нема рішення сесії. Сподіваємося, що сьогодні, 6 травня, депутати виділять кошти на проведення виборів. У іншому випадку їх можна буде вважати зірваними.

 

Герб_Черкас_(1995)Черкаси

Станом на 2 травня зареєстровано 12 кандидатів: Анатолій Бондаренко, Сергій Одарич, Микола Кудрявцев, Сергій Гончар, Олександр Сіренко, Володимир Матюша, Лариса Слесаренко, Анатолій Волошин, Віктор Драгунов, Микола Булатецький, Андрій Куча, Олександр Рибченко.

Частина кандидатів висунута партійними осередками: Анатолій Бондаренко (ВО Батьківщина); Сергій Одарич (Партія Вільних демократів); Сергій Гончар (Демократичний альянс); Віктор Драгунов (КПУ); Андрій Куча (ВО Свобода). Інші кандидати йдуть як самовисуванці.

“Маємо трьох імовірних фаворитів – Одарича, Бондаренка і Булатецького, – зазначає голова обласного відділення КВУ Максим Михлик. – Серед решти кандидатів є й технічні, втім, не думаю, що вони суттєво вплинуть на результат. Основна боротьба точитиметься між згаданою трійцею претендентів”.

kaniv_sКанів

Станом на 1 травня зареєстровано 9 кандидатів: Євген Касіч-Пилипенко, Олександр Пінчук, Євген Гонтар, Бакум Сергій, Грищенко Леонід, Коржов Володимир, Ренькас Ігорь, Сандига Людмила,Сухобрус Ігор.

Євгена Касіч-Пилипенко висунула міська організація ВО “Батьківщина”. Сандигу Людмилу висунула Канівська міська організація політичної партії “Всеукраїнська партія Дітей війни”. Інші кандидати йдуть як самовисуванці.

Найбільші шанси на перемогу мають Ігорь Ренькас (в.о. міського голови) і Володимир Коржов (активіст Канівського майдану). Інші рейтингові кандидати: Євген Касіч-Пилипенко, Сухобрус Ігор, Сандига Людмила.

Coat_of_Arms_ChristinovkaХристинівка

Станом на 2 травня зареєстровано 7 кандидатів: Висоцький Ігор, Онуфрійчук Михайло, Наконечний Микола, Гоменюк Сергій, Гурська Зінаїда, Скрипчинська Світлана, Неситов Олександр.

Найбільші шанси на перемогу мають: Микола Наконечний (син померлого міського голови), якого підтримують місцеві осередки УДАРу і “Свобода”; Сергій Гоменюк, місцевий підприємець, який підтримується ВО “Батьківщина”; Світлана Скрипчинська, лідер місцевого об’єднання “Майдан”. Також відомі в місті кандидати: Онуфрійчук Михайло (Партія зелених) і Неситов Олександр (газета “Христинівська сорока”).

Kamenka_coaКам’янка

Станом на 2 травня зареєстровано 4 кандидати: Володимир Тірон (екс-міський голова, висунутий “ВО Батьківщина”); Табурець Володимир (Народна партія); Чередниченко Сергій (УДАР), Олександр Монзуль (Молодіжна партія).

Найбільші шанси на перемогу мають Володимир Тірон і Табурець.

Цікаво, що всі згадані четверо кандидатів уже брали участь на позачергових виборах міського голови цього населеного пункту в грудні 2012 року.

Korsun-Shevchenkivskyi_COAКорсунь-Шевченківський

Станом на 2 травня зареєстровано 7 кандидатів: Бабенко Василь (висунутий ВО “Батьківщина”, во міського голови), Гайдай Олександр (депутат міської ради, самовисуванець, колишній член Партії регіонів), Гуріненко Олег (самовисування, активіст “Правого сектору”), Воропай Володимир (висунутий УДАР і ВО “Свобода”, активіст місцевого Майдану), Крученко Микола (самовисуванець), Майданченко Ірина (самовисування), Педченко Сергій (висунутий КПУ, перший секретар Корсунь-Шевченківського районного комітету КПУ).

Цікаво, що з 7 корсуньських кандидатів 4 є підприємцями.

Найбільші шанси на перемогу мають Василь Бабенко і Володимир Воропай.

Katerynopilskiy_rayon_gerbКатеринопіль

Станом на 3 травня зареєстровано 13 кандидатів. Найбільші шанси на перемогу мають: Микола Ткаченко (член Народної ради, начальник відділу освіти Катеринопільської  РДА), Багрянцева Наталія (секретар селищної ради) і Георгій Бібік (висунутий ВО “Батьківщина”).

Цікаво: із 13 кандидатів 7 є пенсіонерами.

Слід додати, що 25 травня окремі черкаські міста обиратимуть не тільки мерів. У 14 населених пунктах Драбівського, Звенигородського, Золотоніського, Кам’янського, Уманського, Черкаського, Чигиринського, Христиніського, Шполянського відбудуться вибори сільського голови.