Уманчани вимагають повернути дорогу, яку віддали хасидам

15 Травня 2014 14:15
nowyny.eu

nowyny.eu

В Умані відбулось засідання місцевого осередку ВО “Майдан”, на якому активісти вимагали повернути дорогу мешканцям будинку вул. Пушкіна, 21, що знаходиться в районі паломництва хасидів.

Справа в тім, що попередня влада продала хасидам ділянку землі разом із дорогою.

“Одного ранку ми проснулись і замість дороги побачили бетонний паркан. Ось уже четвертий рік мій внук, йдучи вранці в школу, змушений обходити лишніх 700 метрів. Ми всі ці роки боролися, подавали в суд. В Умані ми виграли судове засідання, але програли апеляцію в Києві. Зараз, зі зміною влади, ми знову намагаємося повернути собі дорогу, яку незаконно у нас забрали ”, – розповів пенсіонер Дмитро Науменко, мешканець будинку по вул. Пушкіна, 21.

Люди розповідають, що раніше там була ветеринарна лікарня, і була дорога, якою ходили всі мешканці прилеглих будинків. Згодом ці ділянки були продані громадянину США, який облаштував там їдальню  для паломників-хасидів, які щорічно приїжджають в Умань на святкування іудейського Нового року Рош-Га-Шана. Хасиди ж запевняють, що ділянку купили і паркан поставили законно.

“Наші юристи перевіряли документацію і повідомили, що з документами у нас все нормально. Ми не підприємці, ми не заробляємо гроші. Тут, у їдальні, безкоштовно годують паломників. Ми поважаємо українців і ваші закони, тому якщо попередня влада зробила щось незаконно, то ми не винні. Якщо так вийшло, то треба знайти спільну мову. Я можу попросити власника ділянки, щоб він дозволив користуватися цією дорогою 7-8 місяців на рік, коли немає паломників”, — пропонує Натан, представник власника ділянки.

Мешканці будинку з представниками власника ділянки неодноразово зустрічалися, але так і не знайшли спільного рішення. Активісти кажуть, що почали надходити погрози з вимогою припинити боротися за дорогу.

“Почали надходити погрози і вимагають, щоб ми перестали цим займатись. Але ми не боїмося і будемо боротись, адже уже чотири роки порушуються права уманчан”, — наголосив Володимир Гончарук, координатор ВО “Майдан” м.Умані.

Джерело: УНН