Завтра на Смілянщині – поетична толока “Хата Осьмачки” (програма заходів)

15 Травня 2014 20:27

осьмачкаЗавтра, 16 травня  на батьківщині видатного українського поета “епохи Розстріляного Відродження” Тодося Осьмачки в с. Куцівка, що на Смілянщині, відбудеться лірично-поетична толока “Хата Осьмачки – 2014”.

Учасниками та гостями заходів стануть відомі українські поети, письменники, артисти, громадські активісти та політичні діячі, а також всі зацікавлені шанувальники українського поетичного слова, повідомляють в оргкомітеті заходу.

Цього року на толоці “Хата Осьмачки” презентуватиметься Міжнародний поетичний фестиваль “Terra poetica”. Свої виставки розгорнуть видавці, бібліотекарі, художники та народні майстри. Виступлять артисти студентського театру під керівництвом заслуженої артистки України Тамари Власенко.

Затолокувати буде Сергій Пантюк, відомий харизматичний поет, секретар по роботі з молодими письменниками НСПУ (Київ). Він не тільки вручить відзнаки та подарунки переможцям, а ще й власноруч пригостить козацьким кулішем, який приготують разом.

А голова журі Всеукраїнської літературної премії імені Тодося Осьмачки, голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко повідомить громаді ім’я переможця.

А потім – черга головних дійових осіб. Кожен охочий «толочити», читає власні твори і цим отримує подвійний статус учасника і члена журі, що буде потверджене номером учасника і «кулем» для голосування. Хто збере найбільше «кулів», той і стане переможцем. Твори лауреатів будуть опубліковані в газеті «Літературна Україна» та інших популярних часописах.

Програма заходів:

9:00 –  м.Сміла, Центральна площа (Площа Героїв Майдану). Виїзд до с.Куцівка.

9:30 –  Пам’ятний знак загиблим радянським і німецьким солдатам 1944р. (колишній Хутір Терни). Покладання квітів.

10:00 – Будинок культури с. Куцівка. Збір учасників та гостей.

10:30 – Відвідини музейної експозиції Тодося Осьмачки.

11:30 – Храм Різдва Пресвятої Богородиці. Відновлена історична пам’ятка  1810 р. з легендарним незламним хрестом. Церква в якій хрестили Тодося Осьмачку. Молитва за поетом.

12:00 – «Поетичні вареники» на вулиці ім. Тодося Осьмачки.

13:00 – Пам’ятний знак на місці батьківської хати Тодося Осьмачки (колишній хутір Руда).

– вручення премії ім. Тодося Осьмачки;

– літературно-поетична толока «Хата Осьмачки». Виступи, оцінки, нагородження;

– довільні виступи учасників;

– виставка книжок та робіт народних майстрів.

15:00 – Юшка та козацький куліш.