Новеліст із Київщини отримав премію Осьмачки за глибу слова в “Натюрморті з котами”

16 Травня 2014 21:33
oblradack.gov.ua

oblradack.gov.ua

Сьогодні в Куцівці на Смілянщині відбулася лірично-поетична толока “Хата Осьмачки – 2014”.

Однією з головних подій толоки стало підбиття підсумків та вручення щорічної Всеукраїнської премії імені Тодося Осьмачки, заснованої Черкаською обласною організацією Національної спілки письменників України, міськрайонним благодійним фондом “Тодось Осьмачка” та підприємством “Булатецькі брати”. Цьогорічним переможцем став письменник-новеліст Василь Трубай з Обухова, що на Київщині.

За словами голови журі Валентини Коваленко, перевагу віддали саме цьому авторові за книгу “Натюрморт з котами”,  в якій проглядається велика глиба українського слова, на архетипному рівні.

oblradack.gov.ua

oblradack.gov.ua

Цікаво, що на свято прибули близькі рідні поета по лінії брата Степана, які проживають в Новоархангельському районі Кіровоградської області. Це – внук Микола Степанович Осьмачка із сином Віталиком, якому виповнилося лише шість років. Присутні тепло привітали їх гучними оплесками.

Учасники лірично-поетичної толоки відвідали також музейну експозицію нашого славного земляка, розміщеної в сільській бібліотеці, та храм Різдва Пресвятої Богородиці, відновленої історичної пам’ятки 1810 року з легендарним незламним хрестом, – церкви, в якій хрестили Тодося Осьмачку. Тут проведено молитву за поетом.

Потім в рамках заходу на вулиці, що носить ім’я видатного земляка, проведено “Поетичні вареники”.