Шевченко повернувся у Києво-Печерську лавру

25 Травня 2014 11:00

cerkva-248x200Виставку “Свою Україну любіть… За неї Господа моліть” відкрили в корпусі № 1 Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника  в рамках відзначення 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка.

Тут представлено понад 200 музейних предметів, серед яких унікальні – оригінали офортів з серії “Живописна Україна” та акварелі Тараса Шевченка та рідко експоновані – портрет Тараса Шевченко роботи Олександра Архипенка.

В експозиції можна ознайомитися з матеріалами, що висвітлюють петербурзький період життя Кобзаря та народні джерела його творчості, а також дізнатися про історико-етнографічні подорожі Т.Г.Шевченка Україною в 1840-х рр. В експозиції також представлені пам’ятки з шевченківської колекції митрополита Київського та всієї України Володимира.

Відкриття цієї виставки в стінах Києво-Печерського заповідника є дуже символічним, вважає присутній на відкритті народний депутат Микола Томенко. На його думку, захід знаменує завершення довгого періоду неукраїнської державної гуманітарної політики, коли Лавра була місцем радше антиукраїнської пропаганди. Так, парламентар нагадав, що ще недавно тодішні найвищі посадовці держави (М. Азаров, А. Клюєв і Д. Табачник) приходили сюди, щоб, наприклад, вшанувати “визначного діяча сучасності” Столипіна. Який прославився тим, що пообіцяв, що поки  живе – доти ні пам’ятника Шевченку, ані згадки про нього в Україні не буде.

kplavra.kiev.ua

kplavra.kiev.ua

“Сподіваємося, що цей етап завершився, і символом того, що Тарас Шевченко повернувся у Лавру, є те, що у сквері перед Успенським собором було висаджено гілку від знаменитої Шевченківської верби, а в першому корпусі Києво-Печерської лаври відкрита ця виставка за участі всіх провідних музеїв України, присвячена постаті Великого Кобзаря”, – підкреслив Томенко.

Також він поінформував, що до Дня Незалежності присутність  Шевченка у Києво-Печерській Лаврі тільки збільшиться. “Як відомо, Шевченко не лише любив бувати в Києво-Печерській лаврі, він зробив цілу низку її знаменитих малюнків.Тож до Дня Незалежності тут буде встановлено пам’ятний знак на місці, де Тарас Шевченко малював Церкву Всіх Святих”, – зазначив Микола Томенко.