Дострокові парламентські вибори – обов’язок нинішньої Верховної Ради, – Томенко

30 Травня 2014 13:55
vkurse.ua

vkurse.ua

Дострокові парламентські вибори – це не право, а обов’язок нинішньої Верховної Ради.

Про це заявив народний депутат Микола Томенко, відповідаючи на запитання журналістів в кулуарах парламенту.

“Спроба оживити дискредитований парламент, переобрання якого вимагає більше 80% громадян України, виглядає, м’яко кажучи, неадекватною і неправильною. На сьогодні ВР втратила правову легітимність, оскільки абсолютна більшість громадян України вимагає нового складу парламенту”, – зазначив Томенко.

Він зауважив, що у нинішній тимчасовій коаліції, яка була створена після Євромайдану, немає ідеологічної та світоглядної спільності позиції, і вона існує де-юре. Де-факто її не існує, оскільки коли виникають принципові питання (а не корпоративні чи “прохідного” характеру), то набрати 226 голосів майже не можливо.

“Тому сьогодні абсолютно очевидно, що владі необхідні активні дії – завершення антитерористичної операції та робота над законопроектом про вибори на пропорційній основі за відкритими списками. Адже конституційна модель нинішньої України та парламентсько-президентська форма правління, де необхідно створювати в парламенті коаліцію депутатських фракцій, вимагає від нас проведення виключно пропорційних виборів, а не за змішаною системою”, – зазначив парламентар.

Тому, на його думку, сьогодні не стоїть питання в обговоренні необхідності проведення виборів. Питання – в тому, як найшвидше прийняти новий закон про вибори та остаточно визначитися з датою їх проведення.