В Умані заквітнув унікальний ірисарій

1 Червня 2014 11:00
agravery.com

agravery.com

В Умані починає квітувати унікальний ірисарій, створений минулого року на території парку «Версаль» Уманського національного університету садівництва(УНаУС).

«Цієї весни вперше розквітли іриси висаджені минулої осені. Унікальність ірисарію в тому, що він створений з ірисів лише української селекції. Квіти до Умані «їхали» з Чернігівщини, Сумщини, Тернопільщини та Києва. Загалом вдалося зібрати більше 100 вітчизняних сортів відомих українських селекціонерів: Ніни Мірошниченко, Ігоря Хороша, Алли Черногуз, Світлани і Володимира Яковчуків та багатьох інших. Квіти висадили минулої осені на території студентського міні-парку «Версаль» Уманського національного університету садівництва, і ті з них, що за цей час встигли окріпнути, вже й розцвіли», — зазначив проректор з наукової та інноваційної діяльності УНаУСу Віктор Карпенко.
Уманчани планують розшити свій ірисарій ще й сортами відомих австралійських, та американських селекціонерів. У перспективі, на базі університету планують створити «Науковий центр ірисівництва».
До речі, ірисарій в Умані закладений з нагоди відзначення у 2014 році одразу кількох свят — 100-річчя відомого українського селекціонера ірисів — Мірошниченко Ніни Опанасівни, якою було виведено багато сортів цих прекрасних квітів, 170 річчя УНаУСу та 60-річчя з Дня створення Черкаської області.