У стрічці молдавського режисера про Холодний Яр знялася Даша Астаф’єва (відео)

5 Червня 2014 13:00

1396701305_okkupaciaДержкіно України підтримало зйомки історичного художнього кінопроекту “Окупація”, над яким працює режисер з Молдови Валеріу Жереги.

Повнометражний ігровий фільм, присвячений повстанцям Холодного Яру, буде створений у ко-продукції з Молдовою і Румунією.
Картина знімається за мотивами кінороману Марка Греся “Варіант Марконі”.
Режисером і автором сценарію “Окупації” став молдаванин Валерій Жерегі.  Головну роль осавула Діброви  виконає Григорій Гладій (Канада), а Марконі – Андрейс Жагарс (Латвія). У ролі козачки Марії – українська модель і співачка групи “Нікіта” Даша Астаф’єва.
Як зазначили в Держкіно, проект “Окупація” став переможцем Третього конкурсного відбору кінопроектів (пітчингу), який Держкіно проводило в 2012 році.

“Тоді ідея і сюжет фільму сприймалися як спроба відтворити з допомогою кіномистецтва українську історію столітньої давнини – історію героїчної боротьби українців проти окупації своїх земель. Сьогодні події фільму набули чітких паралелей з нашою реальністю”,- сказали у відомстві.
Події фільму розвиваються в 1920 роках під час більшовицької окупації України. Найбільш активний опір радянської влади надає самопроголошена Холодноярська республіка. Загони повстанців контролюють більшу частину Черкащини.

ua.comments.ua

ua.comments.ua

“Москва намагається дискредитувати повстанський рух в очах світової громадськості і запрошує в Україну іноземних журналістів, які повинні представити холодноярських отаманів бандитами і руйнівниками. З допомогою свого агента, уповноваженого ЧК Марконі організовує напад повстанців на залізничну станцію, на яку прибуває спецпотяг з журналістами. Проте в групі журналістів, під виглядом кореспондента румунської газети, прибуває і резидент головнокомандувача УНР-осавул Діброва. Його мета – дістатися до повстанців і взяти на себе координацію дій місцевих отаманів. Діброва підслуховує розмову чекістів, з якої дізнається, що у штабі повстанців працює більшовицький шпигун, кличка якого Кочубей. Завдання осавулів – розсекретити Кочубея і зірвати план Марконі”, – повідомляється в анотації до фільму.

Над стрічкою працюють компанії «Інсайт медіа» (Україна), Prim-Plan Studio (Молдова) та Temple Film (Румунія).
Вихід фільму в прокат заплановано на 2015 рік.

Джерело: Коментарі