У Каневі пам’ять Юрія Іллєнка вшановуватимуть переглядом його фільму

8 Червня 2014 16:38

__afishaНа перегляд стрічки “Білий птах з чорною ознакою” запрошують канівчан і гостей міста у неділю, 15 червня, в міський Будинок культури Канева.

Таким чином у місті вирішили вшанувати пам’ять українського режисера, оператора, сценариста Юрія Іллєнка. Народжений у Черкасах, митець мав дачу у Прохорівці Канівського району, яка перетворилася на своєрідну мистецьку Мекку. У Прохорівці Іллєнко й помер 15 червня 2010 року.

Прізвище Юрія Іллєнка спадає на думку в контексті славного творіння Сергія Параджанова “Тіні забутих предків”. Іллєнко був оператором стрічки. Згодом почав сам знімати фільми. Третій фільм Іллєнка-режисера “Білий птах з чорною ознакою” було заборонено 1971 року на XXIV з’їзді комуністичної партії України як “найбільш шкідливий фільм, що колись було зроблено в Україні, особливо шкідливий для молоді”. У фільмі вперше в історії було виведено як головного героя вояка УПА. Рятуючи себе, Петро Шелест, перший секретар ЦК КПУ, бо саме він дозволив показати фільм з’їздові, посилає “Білого птаха” на Московський міжнародний кінофестиваль. Фільм тріумфально виборює Гран Прі фестивалю, завдяки півгодинній овації шести тисяч глядачів кремлівського палацу з’їздів, де проходив кінофестиваль. За якийсь час Шелеста знімають за націоналістичний ухил, а фільм опиняється в опалі на довгі роки, аж до кінця ери Щербицького. “Білого птаха” можна було побачити в Токіо, Монреалі, Нью-Йорку, Парижі, Тегерані, лише не в Україні. Загалом за все творче життя Іллєнка забороняли шість його стрічок.

Перегляд “Білого птаха з чорною ознакою” розчпочнеться о 19 годині 15 червня.