Чи варто шукати роботу влітку?

13 Червня 2014 10:03
fp.ua

fp.ua

Існує думка, що літо з точки зору працевлаштування – це період затишшя. Тому в сезон відпусток немає змила шукати нове місце. Але для тих, хто так не вважає, з’являються нові можливості, адже майже немає конкуренції. Про те, чи буде пошук роботи цього літа марною тратою часу або відмінною можливістю успішно працевлаштуватися, дізнавався UBR.ua.

На пляж або на співбесіду?

Літо – це сприятливий період для пошуку роботи. Сезон відпусток пов’язаний з сезоном звільнень, тому що багато фахівців після відпустки переходять на іншу роботу. Тому у претендентів, які не втрачають час влітку, з’являється безліч можливостей знайти хорошу роботу.

“Якщо є мета – знайти нову роботу, то звичайно не варто робити перерву в пошуках на три місяці. Навіть розуміючи, що динаміка вакансій завжди має сезонність. Водночас, якщо роботу влітку знайти не виходить, засмучуватися (зокрема, робити висновок про власну незатребованість) не варто”, – говорить старший консультант з рекрутингу компанії Brain Source International Ольга Штиль.

Чи варто шукати роботу влітку?

Рекрутери в один голос твердять, що варто. “Якраз тому, що у багатьох претендентів сильний стереотип, що влітку знайти хорошу роботу не можна і тому вони не моніторять ринок праці. А значить за відкритими влітку вакансіях можна очікувати меншої конкуренції здобувачів”, – говорить експерт.

Також, додає вона, є компанії, які добре розуміють, що в низький сезон, та ще й з кризовим відтінком набагато легше зайти на ринок, завоювати істотну частку ринку, користуючись достатком вільних висококваліфікованих кадрів.

Водночас старший консультант кадрового холдингу АНКОР в Україні Жанна Середкіна відзначає, що активність на ринку праці для більшості ринків залежить від фактора сезонності: влітку і взимку ми спостерігаємо деякий спад активності й у здобувачів, і в роботодавців.

“Пов’язаний цей факт, в першу чергу, з періодом відпусток і тривалістю святкових періодів: до літа багато HR-менеджери та лінійні керівники воліють закрити ключові вакансії, щоб повернутися до планового найму після закінчення відпускного періоду”, – пояснює вона.

Також нерідко буває, що вакансії відкриті, але процес прийняття рішення компанією по фіналістам затягується у зв’язку з відсутністю на роботі одного або декількох співробітників, котрі приймають рішення про найм.

Плюси і мінуси

В літньому пошуку роботи є свої плюси і свої мінуси. Плюс перший: конкуренція менша. До цього плюса йде подвійний мінус – і вакансій менше, і тривалість підбору збільшується.

Ще один плюс – є можливість перевірити ситуацію на ринку праці, оцінити свою вартість і чого не вистачає для успішного здобуття бажаної посади.

Ольга Штиль рекомендує звернути увагу на ті індустрії, які влітку переживають високий сезон, а значить ні про яку розслабленість бізнес-підрозділів (включаючи HR) не може бути й мови. Це агросектор, деякі напрямки харчової промисловості (прохолодні напої, пиво, морозиво), будівництво та деякі інші галузі (ринок кондиціонерів, товари для туризму та відпочинку тощо).

Чого чекати влітку?

2014 рік, внаслідок певних економічних і політичних подій, спричинив за собою зменшення кількості відкритих в Україні вакансій в цілому. Влітку активність буде розподілятися нерівномірно по різних галузях: очікується спад в сегменті FMCG, а також банківському, агропромисловому та фінансовому секторі. У фармацевтичній галузі та Hitech сезонність відіб’ється в меншій мірі. «В цілому активність шукачів зараз більше, ніж вакансій на ринку. Але тут потрібно не забувати, що говорячи: “на ринку немає вакансій”, здобувачі часто мають на увазі, що немає ідеально відповідних вакансій саме для них на даний момент», – підкреслила Ольга Штиль. Потрібно також враховувати, що цього року серйозно обмежено популярний в минулі роки напрям сезонного працевлаштування для професій сфери обслуговування – робота на ПБК.