У Дубіївському лісництві працює унікальний протипожежний трактор

13 Червня 2014 09:45

IMG_6424Потужний протипожежний трактор із системою самозволоження працює в лісопожежній станції Дубіївського лісництва Черкаського лісгоспу. Це не нова техніка, але від неї лісівники не відмовляться нізащо. Бо таких тракторів лише два на всю Україну.

“Він бере велику кількість води, скрізь проїжджає й ефективно гасить пожежі будь-якої складності”, – пояснює лісничий Віктор Максимчук.

Трактор перевозить 11 тонн води: одну в своїй ємності і ще 10 тонн – у причепній бочці. Завдяки цьому він здатний швидко локалізувати великі пожежі. Щоб захистити сам трактор від вогню, на ньому встановлена система зволоження. Цього року він уже відкрив сезон – ліквідував загорання.

Таким чином, техніка може прориватися навіть у найскладніші осередки загорянь. Але й це ще не все. Трактор не лише гасить пожежу, але й одночасно створює мінералізовану смугу, що запобігає поширенню низової пожежі. Для цього передбачений двовідвальний плуг. Він також може використовуватися і для очищення шляху перед трактором від завалів.