Через незаконне звільнення мобілізованих на Черкащині покарали 9 посадовців

25 Червня 2014 09:15
oda.ck.ua

oda.ck.ua

Численні порушення законодавства у сфері бойової і мобілізаційної готовності для захисту України виявила прокуратура Черкаської області, перевіривши органи державної влади, місцевого самоврядування, а також підприємства, установи, організації щодо додержання вимог законів України “Про оборону України”, “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, “Про Збройні Сили України”.

Так, районні державні адміністрації та органи місцевого самоврядування незаконно об’єднували мобілізаційні підрозділи з іншими відділами органів. Встановлені факти недоведення мобілізаційних замовлень до підприємств, установ, організацій, що належать до сфери управління або залучаються до виконання мобілізаційних завдань. Крім того, договори про виконання мобілізаційних завдань із підприємствами укладено з порушеннями закону.

Також зафіксовано незаконне звільнення працівників, мобілізованих до лав Збройних Сил України. Відповідно до статті 119 Кодексу законів про працю, на час виконання державних або громадських обов’язків працівникам гарантується збереження місця роботи і середнього заробітку, а також надаються гарантії та пільги.

За результатами перевірок прокуратура області внесла 40 подань на усунення виявлених порушень законодавства, наразі притягнуто до відповідальності 9 посадових осіб. Працівники, що були незаконно звільнені з роботи та мобілізовані до лав Збройних Сил України, поновлені на займаних посадах, за ними збережена середня заробітна плата.